Жилищата в Гърция по-евтини от имотите в Благоевград

Жилищата в Гърция са по-евтини от благоевградските. Това сочи справка в сайтове за имоти, в които апартаменти в южната ни съседка масово се продават на безценица. Студио в Аспровалта например се продава на цена от 15 000 евро. Имотът е 35 квадрата и се намира в затворен комплекс. Друго студио от 30 кв.м в Неа Каликратия, на 500 метра от плажната ивица, се предлага за 28 000 евро.

Апартамент с площ от 140 кв.м., представляващ втори етаж на двуетажна къща, заедно с мансардно студио, намиращ се в разположеното само на 30 км южно от Солун курортно селище Неа Мудания, се продава за 60 000 евро, показва друга оферта. За сравнение в Благоевград апартамент от 140 квадрата до Мол Ларго се предлага за 200 000 евро.

Подобна е картината и на имотите в Кавала. Апартамент от 110 кв.м. до плажната ивица в Кавала си търси нов собственик срещу 75 000 евро. В Благоевград жилище от 90 квадрата в идеалния център се предлага за 112 000 евро.

Масовите разпродажби на имоти в цяла Гърция на ниски цени се дължат на въведения единен имотен данък в страната, коментират брокери. Той предвижда собствениците на недвижимости да плащат от 2 до 13 евро на квадратен метър според местоположението и размера на имота. Анализатори твърдят, че цените на имотите в южната ни съседка стигнаха дъното, но след почти 7 години на спад и криза пазарът на имоти в Гърция вече е на прага на обрат и прогнозите са, че цените ще започнат да растат.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене