В селце с 27 жители, без вода и канализация англичанин вдига курортен комплекс

Англичанин избра почти напълно обезлюденото селце в община Струмяни – с. Седелец, за да строи затворен курортен комплекс. Виктор Чарлз Сиймор, който от 2009 г. е собственик на регистрираното в България дружество „Сиймор Риформс“ ЕООД, входира в общината инвестиционно намерение за изграждане на 6 триетажни сгради върху нива от 6 дка в местността Селището на село Седелец.

Плановете на чужденеца са колосални за селцето, в което има 27 души население. Къщите с големината на кооперации ще бъдат разположени свободно из терена, край тях ще има паркинг, зелени площи и детски кът. Водоснабдяването на обекта ще се осъществи от собственик водоизточник, тъй като в селото няма изградена водопроводна мрежа. Няма и канализация, поради което битовите отпадни води ще се събират в изгребна яма.

Инвеститорът обещава заедно с други заинтересовани лица, ако има такива, да изгради и инфраструктурата в района, след като построи вилното селище.

Сиймор смята, че целият комплекс, който е предназначен както за почиващи, така и за постоянно живеещи, ще може да бъде изграден за 1-1,5 г. Бъдещият комплекс със сигурност ще извади от забвението високопланинското селце, което фигурира в справочните енциклопедии само с името си и един-единствен факт – че при избухването на Балканската война през 1912 г. един жител на селото е доброволец в Македоно-Одринското опълчение.

Поради липса на хора в село Седелец по време на избори дори не се открива избирателна секция, та се налага, ако случайно някой от малцината местни пожелае да гласува, да ходи до съседното село Махалата, за да пусне своя вот.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене