Намалиха заплатата на благоевградския прокурор Райна Бачева заради натиск над катаджия

Районната прокурорка от Благоевград Райна Бачева ще получава през следващите 6 месеца с 10% по-ниска заплата. Такова наказание ѝ наложи Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет по първото дисциплинарно дело срещу нея. То е от ноември м.г., когато главният прокурор Сотир Цацаров поиска уволнение за Бачева. До предложението се стигна, след като проверка установила, че прокурорката опитала да принуди пътен полицай да отмени фиш на сина ѝ и му наредила повече да не го спира на пътя, пише legalworld.bg. Шефът на полицията в Благоевград подал сигнал в инспектората към ВКП за недопустимо поведение на Бачева.

Преди две седмици срещу нея беше образувана още една дисциплинарка, след като главният прокурор отново поиска да бъде наказана с уволнение за друго нарушение – притискала служители в охранителна фирма да назначат на работа неѝн приятел. Тя първо поискала от служител да ходатайства пред шефа си за назначението, като подчертала, че по-добре да свърши тази работа, защото след време той можел да има нужда от помощ. След като назначението се случило, минала година Бачева се скарала с близкия си, назначен във фирмата. Тя пак се свързала със служител и поискала вече уволнението на своя бивш приятел. Това ѝ желание не било изпълнено, но междувременно Бачева изгладила отношенията с приятеля и се обадила във фирмата, за да каже, че не иска да му се вреди.

На днешното заседание Прокурорската колегия реши да не налага наказание на следователя от Ямбол Теньо Тенев. Дисциплинарното дело срещу него беше образувано, след като проверка на инспектората показала, че с прокурорката от Ямбол Веска Тенева посещавали игрална зала в работно време.

Очаквано колегията образува дисциплинарки срещу районната прокурорка на Варна Цветанка Гетова и заместничката ѝ Милена Даскалова, които на 13 март напуснали работните си места по обяд и се пренесли в ресторант, където останали до вечерта, а консумацията им включвала ракия, уиски и бира.

Наред с наказанията, Прокуроската колегия изпрати и с награди двама прокурори и един следовател, които напускат системата.

По предложение на главния прокурор, с „личен почетен знак – първа степен – златен“ е удостоен бившия шеф на Апелативната прокуратура в Пловдив Росен Димов, който напуска системата от 24 април. Същото отличие колегията гласува за Лидия Койчева от Върховната административна прокуратура.

С „личен почетен знак – втора степен – сребърен“ пък беше отличен пенсиониращият се шеф на следствието в Силистра Пламен Великов, като наградата е по предложение на окръжния прокурор Теодор Желев.

/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене