Великденска литургия, борба с червени яйца и печено агне край старата църква в Горно Ораново

Голяма борба с великденски яйца по традиция става пред старата църква в Горно Ораново. Храмът „Св. Архангел Михаил”, реставриран преди години със средства от общината и дарения от хората, отваря врати за вярващите на Архангелов ден и на Великден. На Великден е традицията потомци на родове от Горно Ораново да се съберат там, от където са родители, баби и дядовци и да запалят свещ за здраве и благополучие на големия празник, Възкресение.

И тази година десетки миряни дойдоха да запалят свещ и да се помолят за здраве в един от най-старите храмове в симитлийска община – „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново. Отец Спас отслужи Великденска света литургия, благослови всички и ги поръси със светена вода за здраве.

Апостол Апостолов и Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Владимир Христов и много местни и гости спазиха традицията за борбата с великденски яйца. Печени агнета, курбан и дълги трапези бяха подготвили вярващите, а отец Спас благослови козунаците и храната донесена от хората. Въпреки дъждовното време и калта, която бе едва проходима над 100 човека, дойдоха в храма, за да почетат най- светлия християнски празник.

В Горно Ораново за пореден път се чу камбанен звън и хората се върнаха към корените си.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене