Готов е проектът за Музея на открито при вековните чинари в Гърмен

Ротари клуб-Гоце Делчев търси фирма, която да превърне виковните чинари в Гърмен в истински Музей на открито. Вече е изготвен проектът и се съгласуват строителните дейности с главния архитект на общината.

Финансирането ще бъде осигурено от местните ротарианци. „Предстои ни избор на фирма. Желането ни е да направим нещо много красиво, което да остане за поколенията след нас. Ще се промени целият ландшафт край двата над 600-годишни чинара в квартал „Заграде” в село Гърмен и ще направим там своеобразен Музей на открито, който ще бъде истинска туристическа атракция за местните жители, а и за гостите на общината”, призна президентът на Ротари клуб-Гоце Делчев Стоян Стругов.

Уникалните дървета преди време спечелиха първо място в конкурса „Дърво на годината” в България и второ място в класацията за Европейско дърво на годината. Мястото е сред най-големите забележителности на община Гърмен. Величествените дървета привличат вниманието на всички туристи, които не пропускат да ги снимат за спомен.

Проектът предвижда изграждането на парапет, беседка, пейки, засаждането на цветя и друга зеленина. „За нас чинарите са свидетели на историята ни. Затова решихме те да са наша благотворителна кауза”, обясни Стоян Стругов. Той увери, че ротарианците ще изпълнят ангажимента си и в скоро време проектът ще бъде реализиран.

Двата чинара, наричани още Заградски чинари, са обявени за защитени през 1968 г. заради възрастта, размерите и изключителната си красота.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене