Кметът на Банско, Георги Икономов, се завърна от обучително посещение в Осло

Кметът на община Банско, Георги Икономов, бе част от делегацията, посетила Осло, Норвегия през изминалата седмица. Обучителното посещение, организирано от Националното сдружение на общините в България, бе на тема „Обмяна на добри практики между асоциациите в областта на лобирането и в защита на интересите на местните власти, както и на новаторски подходи за предоставяне на услуги на общините”. Бяха разгледани редица въпроси, сред които общинска и регионална реформа – процес на минали реформи и пътят напред за бъдещи, съвременни технологии и иновации за осигуряване на общински услуги.

„Престоят ни там и включените в програмата срещи с експерти и представители на Норвежката асоциация на общините, ни даде по-близък поглед над проведените публични реформи. Един от основните принципи в тях е делегирането и децентрализацията на отговорности и правомощия. Извършените в скандинавската държава стъпки гарантират развитието на истинска местна демокрация и ефективна и ориентирана към потребителите публична администрация” заяви Икономов при своето завръщане.

„Основната задача на посещението бе да разберем повече за разпределението на отговорности между различните нива на управление в Норвегия и механизмите на работа на общините и регионите” допълни още той.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене