Синдикалисти: Увеличението на заплатите в детските градини в Благоевград се бави! Ето какво отговори зам. кметът Хр. Шопова

Синдикалисти сигнализираха, че в община Благоевград се бави увеличението на заплатите на работещите в детските градини. Анексът за това увеличение бе подписан на 16 декември и влезе в сила от 1 януари т.г. Държавата отпусна 100 млн. лева, с които да се гарантира увеличението от най-малко 8 % на основните минимални заплати, така че трудовите възнаграждения в системата на предучилищното и училищното образование да станат следните: директорите – 825 лв., зам. директорите – 770 лв., старши учители – 688 лв., главен учител – 726 лв.

Училищата на територията на Пиринско са изпълнили анекса, като единствено в ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Баничан, община Гоце Делчев, увеличението на заплатите е близо 5 %. Във всички останали 126 училища в областта заплатите са вдигнати с 8 % до 10 %.

Бави се само увеличението на заплатите в детските градини, които също се финансират от държавата чрез съответните общини. Получавайки фишовете за месец март, работещите в системата на предучилищното образование останали неприятно изненадани, установявайки, че няма увеличение на трудовите им възнаграждения. След сигнал от тях председателят на регионалния синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ Ирина Андонова изпраща писмо до председателя на СО „Подкрепа“ Юлиян Петров. Писменият сигнал е внесен в Министерството на образованието и Министерството на финансите. Ирина Андонова е получила уверение от МФ, че субсидиите за увеличението на заплатите за първите три месеца са преведени на общините.

Репортер на вестник „Струма“ потърси за коментар по темата заместник-кмета по хуманитарните дейности Христина Шопов. „Напрежение в детските градини няма и хората са спокойни. Заплатите ще бъдат увеличени, след като подпишем КТД-то на местно ниво. Това ще се случи в първата седмица преди Великден, а работещите в детските градини ще получат увеличението с априлските си заплати”, категорична бе Хр. Шопова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене