Община Струмяни отпразнува 39 години силен дух, достойнство и традиции (СНИМКИ)

Струмяни отбеляза своя рожден ден с много настроение, верни приятели, празничен концерт и тържествена заря, която ознаменува 39-годишнината на малката, но китна община, скътана в полите на Пирин и Малешевска планина.

7-и април е паметна дата за Струмяни, на която преди няколко десетилетия на картата на България общината официално се вписва и заема своето достойно място и до днес, съревновавайки се с първите и доказвайки своите достойнства и предимства.

Честванията започнаха с откриване на изложба „Красотата на община Струмяни“,  с детски рисункина детски рисунки

Откриване на изложба с детски рисунки „Красотата на община Струмяни“ даде началото на честванията. Десетки местни жители и гости се насладиха на творчеството на художници, подредено в залата на НЧ „Будител“ в Струмяни.

Поздравителната програма на красиво украсената открита сцена в общинския център започна в 18:00 часа с водещ Силвия Домозетска. В нея участваха мажоретен състав от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Микрево, деца от ДГ „Патиланци“, самодейни състави от НЧ „Братя Миладинови“ – Микрево, читалищата в Илинденци и Струмяни, както и самодейни групи от Никудин и Игралище. Със свои изпълнения се изяви и Ансамбъл „Малешевци“.

И времето бе благосклонно към празнуващата община. Прогнозите за дъжд не се сбъднаха. До късно вечерта площад „7-и април“ в Струмяни дори бе озарен от слънчеви лъчи.

Тържествената част от програмата започна в 19:30 часа, когато на сцената се качиха кметът домакин Емил Илиев и официалните гости, сред които Неврокопският митрополит Серафим, областният управител Валери Сарандев, кметът на македонската община Василево Ванчо Стоянов, заместник-кметът на Петрич Илко Стоянов, председателят на Общинския съвет в Струмяни Златка Яневска, като всички отправиха своите приветствия и благопожелания към празнуващата община и нейните жители.

„Живеем във времена на размиване, изтляване на всички идентичности – национални и културни. Не успяваме да предадем на децата си ценностите, с които живеем. Не успяваме да предадем и спомените си. Живеем в свят, страдащ от амнезия. Свят, който обича да обръща внимание на чувствата си, а не на спомените си… Който планира, но не си спомня… Свят, в който човек отлично знае къде е, често знае къде ще бъде, но рядко се сеща откъде е. Точно в това време, за да не загубим себе си, трябва да си спомняме кои сме. Наш дълг е да запазим наследеното и да предадем на поколенията след нас силния дух и традициите на нашата община!“, заяви в словото си кметът на Струмяни Емил Илиев.

Той изказа благодарност към всички, които обичат община Струмяни и подкрепят усилията й за развитие.

„Днес, в деня на този празник, обединяваме чувствата си към родната община. Днес сърцето на всекиго от нас се вълнува от радостта и емоциите на празничните събития, от надеждите и желанията ни да продължим развитието на Струмяни като европейска община. Обединява ни и отговорността това да бъде лична кауза на всеки от нас. Защото само с общите ни усилия и съпричастност – и в празниците, и в делниците, ще съградим нашето общо бъдеще такова, каквото го желаем“, сподели още от сцената Емил Илиев.

Пред хората от общината и уважилите празника гости той направи и своеобразен отчет за свършеното от поверената му администрация. Припомни, че през изминалите 4 години е завършен първият етап от мащабната инвестиционна програма за  благоустрояване на общината с инвестиции във водопроводната инфраструктура и най-вече инвестиции в бъдещето на Струмяни – а именно децата и подрастващите с изграждането на множество детски и спортни площадки в няколко населени места.

И през настоящата година продължава работата по големите инфраструктурни проекти, които ще променят облика на общината за десетилетия напред. Продължава и обновяването на туристическата емблема на Струмяни – Илинденци.

През следващата година ще стартира модернизацията на центъра в Микрево, който ще придобие изцяло нов, съвременен вид. Продължават и мерките по възстановяване на уличната мрежа в Струмяни, Илинденци и Микрево и обособяване на нови зони за отдих, детски площадки, спортни съоръжения за цялостно благоустрояване на общината.

„Имаме и една голяма амбиция, която, надявам се, ще реши за години напред проблема с доставянето на чиста и качествена питейна вода от бъдещия водопровод, от сърцето на Пирин планина, и това да стане наша обща цел, която ще реализираме с общи усилия. Създаването на новия облик на общината ни ни изправя и пред нови предизвикателства за всички нас – да се грижим заедно за новите придобивки, да им се наслаждаваме, но и да ги опазим за поколенията след нас“, заяви още кметът.

В празничния 7-и април той пожела на всички здраве и благоденствие. „Нека Светият Дух ни донесе вяра и сили, да ни вдъхне кураж и увереност за доброто на нашата обичана община. Днес е празник. Днес не е денят да си припомняме, защото изобщо не бива да забравяме. Днес е денят да мечтаем… И още, от този ден трябва да се вижда къде желанията ни и действителността се пресичат… някъде преди следващия 7-и април. Днес не е просто Денят на Струмяни, днес е нашият ден. Честит празник!“.

Празничният концерт на откритата сцена продължи с изпълненията на Денс клуб „Бонита“, огнено шоу и оркестър „Роял Бенд“ с гост – изпълнители Кинче Вълчева и Елена Велевска от Република Македония.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене