АВТОДЖАМБАЗИ ВИЛНЯХА В БЛАГОЕВГРАД! Задигнаха 6 коли, сред които форд на бизнесмена Иван Давидков

Автокрадци, задигнали за месец 6 коли от Благоевград, сред които и автомобил на бизнесмена Иван Давидков-Яйцето, влизат в затвора. 31-годишният Емил Бошкилов бе осъден на 4 години лишаване от свобода, а 39-годишният Тефик Каравелиев на 3 години и половина и глоба от 5000 лв., като наказанията ще бъдат изтърпени при първоначален строг режим. Това постанови районният съдия Екатерина Николова, която гледа делото срещу автокрадците.

Двамата действали в комбина – Емил Бошкилов крадял автомобилите нощем, а Тефик Каравелиев ги предавал в пункта за скрап. Престъпният тандем бил разкрит след рутинна проверка на полицаите от група „Престъпления по пътищата“. На главен път Е-79 е спрян лек автомобил ВАЗ, управляван от Емил Бошкилов, а негов спътник бил Господин Господинов-Халеята. Шофьорът не носел нито лични документи, нито на колата, и това провокирало магистралните полицаи да направят справка в масивите на МВР, която показала, че автомобилът е откраднат предишната вечер от София и собственикът е подал жалба в 9-о РПУ.

Шофьорът, който бил познат на полицаите като автокрадец, първоначално се опитал да ги заблуди и се представил с друго име, но след като самоличността му била разкрита, си признал за кражбата. Той направил самопризнания и за други кражби на коли от Благоевград, което било потвърдено и от Халеята, който го придружавал при нощните удари. Бошкилов обяснил, че крадените коли предоставял на лице с прякор Марето, който пък ги предавал в пункта за изкупуване на черни и цветни метали на Младен Георгиев в село Долна Градешница.

След като автокрадецът „пропял”, полицаите отишли в пункта за вторични суровини, където открили повреден бял микробус „Форд Транзит“ с липсваща задна гума и джанта и стъкла. Справката показала, че колата е собственост на Евгени Чаев от Благоевград и била открадната преди няколко седмици. Собственикът на пункта обяснил, че колата му била докарана преди около 20 дни от Тефик Каравелиев-Марето от Петрич. Пласьорът, който бил известен с предишното си име Стефан Кирилов, е издирен и арестуван.

При повторната по-обстойна проверка в пункта полицаите намерили още 5 разфасовани коли, които били задигнати от Благоевград и обявени за издирване. Това били леки автомобили „Форд Транзит“ на бизнесмена Иван Давидков, „Мерцедес“ на Мирчо Радев, „Москвич“ на Маринчо Стоянчев, ВАЗ на Георги Китанов и „Москвич“ на Николай Узунов. Всички автомобили били откраднати през нощта от паркингите пред жилищните сгради на собствениците или хората, които ги карали, а пласьорът ги предавал в пункта за скрап на сутринта.

Лекият автомобил „Форд Транзит“ на Иван Давидков бил каран от Стоян Богоев, който работил като електротехник във фирмата му „Вантроник“ ЕООД. Регистрационните табели на колата са намерени в Кресненското дефиле, където Е. Бошкилов ги изхвърлил. Той е обвинен за кражба при условие на опасен рецидив на 6-те автомобила на стойност 10 867 лв., както и на вещите, които били в багажниците – лопати, мотики, секира, куфарчета с инструменти, резервни гуми, крик, аптечки, пожарогасител, триъгълник за колите и др.

Съучастникът му Тефик Каравелиев е обвинен за вещно укривателство, с което е спомогнал откраднатите коли да бъдат отчуждени, като престъплението също е при условията на опасен рецидив.

Докато делото стигне до съда, Емил Бошкилов влязъл в затвора за друго престъпление. Той участвал в няколко съдебни заседания, но след като изтърпял наказанието си и бил освободен, повече не се появил на процеса, въпреки че признава вината си. Независимо от бягството му, делото спрямо него продължило задочно и с участие на адвокат като особен представител. Тефик Каравелиев също се признал за виновен.

Районният съдия Екатерина Николова ги осъди само за автомобилите, а за липсващите вещи в тях ги оправда поради липса на доказателства. Присъдите подлежат на обжалване пред Окръжен съд.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене