Нова Места днес : Стартира първият по рода си Клуб по художествена гимнастика в Гоце Делчев

Весела Петрова и Габриела Николчова

Млада треньорка по художествена гимнастика – Габриела Николчова, възпитаничка на СКГ „Велбъжд” гр. Къстендил открива Клуб по художествена гимнастика СКГ „Пирин ЕМ” – Гоце Делчев с новаторски идеи за развитие на престижния спорт в южния град, пише вестник Нова Места в днешния си брой.

24-годишната упорита кюстендилка Габриела Николчова стартира първия по рода си Клуб по художествена гимнастика – СКГ „Пирин” ЕМ – Гоце Делчев, на 1 април т.г., по призвание, с което прави реалност дългогодишната мечта на неврокопчани – да имат свой клуб за развиване на млади таланти, в един от най-красивите и престижни български спортове.

Пред наш репортер тя разказа, че  тренира повече от 14 години красивия спорт, после влиза в НСА „Васил Левски” гр. София, където следва за треньор по художествена гимнастика, успява да се развива професионално по специалността и активно се включва в обучението на собствените си племенички – Мишел и Ерика Иванови от клуб „Велбъжд” – Кюстендил , деца на сестра й, 31-годишната Весела Николчова успяваща треньорка в СКГ „Велбъжд”, от 2008 г.

По идея на по-голямата си сестра – Весела Петрова Николчова, Габи влиза в спортната зала и започва да тренира неуморно всеки ден с часове, в продължение на дълги години, за което е благодарна както на нея, така и на цялото си семейството.

Клубът ще носи името СКГ „Пирин ЕМ” – Гоце Делчев, както е обявен на афиша, чрез който младата кюстендилка дебютира в набора на  деца за отбора.  Неслучайно, там са снимките на двете племенички на треньорката – голямата е шампионка на България –  Мишел Иванова, която вече пета година усилено се труди в залата за гимнастички. Лелята Габриела повече от 8 месеца участва в техните тренировки, неотлъчно стои до тях по време на състезания, с гордост споделя, че засега се справят много добре, като се надява Мишел да успее да влезе в Националния отбор по художествена гимнастика, защото е трикратна шампионка на България. Съкращението „ЕМ” в името на клуба идва от имената на Мишел 9 г.  и малката Ерика, която е само на годинка и половина , за да носят късмет на клуба, да са личен пример на бъдщите неврокопски гимнастички, които пък  са реализираща се мечта и за младата треньорка.

Пред наш репортер Габи разказа: „Първоначално най-голямата ми трудност в гр. Гоце Делчев беше, че не мога да открия подходяща зала, която да ни бъде на разположение в удобно за децата време, три пъти седмично – вторник, четвъртък и петък от 17-19.00 часа, затова идеята ми се забави с няколко месеца. Имах желание клубът да стартира през м. октомври 2013 г., но нещата около залата значително ни забавиха, и ето че най-сетне днес проведох първа тренировка – което изключително ме радва и изпълва с желание и хъс за работа. С помощта на госпожа Пиргова най-сетне открих подходяща зала за тренировки – оказа се, че физкултурният салон на ПМГ „Яне Сандански” отговаря на всичките ми изисквания за помещение – модерен, слънчев и новоремонтиран, добре отопляван и на удобно място, в центъра на града – за да имат бъдещите гимнастички най-доброто, което заслужават и като база. В момента стартирам с 14 момичета, които са  между 4-8 годишна възраст. Възнамерявам да работя първоначално сама с групата, но, ако има много желаещи, ще се наложи да разширя състава на треньорите. Първоначално гимнастичките ще тренират в една група, независимо от възрастовата разлика, защото всички са на ниво начинаещи, впоследствие ще бъдат обособени 2 групи – начинаещи и напреднали.  Упражненията в днешната първа тренировка бяха: подьомче, изпъване на колене, упражнения за раздвижване, гимнастическа стойка, и др. по-лесни за заучаване, които внимателно подбрах и включих в часовете на момичетата.  Инициативата ми засега няма спонсори, а трудности срещнах още и по въпроса с подсигуряване на подходящ килим за тренировки – у нас цените варират в широки граници – между 3 хил. – 30 хил. лева за професионален тренировъчен килим, уредите – обръч, топка, бухалки, въжета  и ленти, с които ще тренираме, трябва да набавя в най-скоро време. Топки, въжета и обръчи ще снабдя най-напред, за останалите уреди още преценявам и проучвам възможностите за набавяне, но предпочитам да ги закупя лично, защото държа на доброто качество. Надявам се, че групата ще започне да се развива с бързи темпове – децата имат добри физически данни, което може само да ме радва и изпълва с оптимизъм. Едно от момичетата е дъщеря на гимнастичка, което ме изпълва с гордост, защото детето владее доста сложни за възрастта си упражнения. Поставям си реалистични цели – ще работя усилено, за  да можем да участваме, колкото е възможно по-скоро в състезания.”

Габриела Николчова е наясно с предстоящите трудности да развива напълно нов за южния град спорт, но има вяра, че спонсорите сами ще я потърсят, когато разберат за добрите й намерения Гоце Делчев да се превърне в център на художествения спорт. Наясно е, че финансовата издръжка на отбора стои като приоритет от важно значение, но ще вложи талант и собствени спестявания в доброто начинание. Първоначално спортно облекло – клинове и боди, чорапки, в по-късен етап – трика, по-скъпи аксесоари и уреди, от това ще се нуждаят момичетата на Габи. Тя  възнамерява още да провежда чести родителски срещи и да привлече в начинанието местни бизнесмени, любители на красивия спорт, с който България зае през годините челни места, със златните си медлистки на световни състезания, още от признаването му като международен спорт.

Първите два учебни часа преминаха в бурни емоции от страна на деца и родители, някои бяха подсигурили почерпка за всички, а след тренировката групата си обещаха да работят съвместно в отстояването на добрата кауза – Неврокоп да стане поредният български град на шампионки по художествена гимнастика.

Тридесетгодишният Благовест Шопов от с. Копривлен, който с години активно се занимава с футбол, е местен съмишленик на Габи Николчова и пръв подава ръка  за реализирането на клуба й в Гоце Делчев, като се надява да развие собствен клуб за млади футболни таланти и то в най-скоро време.

Фани КРУМОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене