Брежанските баби орисаха нова кестенова гора

Първите над 1000 фиданки с брежански кестени засадиха в района на симитлийското село Брежани. Днес стартира масовото засаждане на младите кестенови насаждения.

Първата фиданка след десетки години засади кметът на Симитли Апостол Апостолов. Ритуално с питка и вино, за да е плодородна и да се ражда новата реколта, започна инициативата. Баба Райна изпя песен за българската гора. Тя носеше и от миналогодишната реколта сухи шушулки ,за да се види колко е красив брежанският кестен.

Засаждането на фиданките се организира съвместно от Югозападното държавно предприятие в Благоевград, Горското стопанство в Симитли и сдружение „Хора и традиции”. Тук бяха и директорът на Горското стопанство в Симитли Касапов, кметовете на Брежани и Мечкул, участваха и много доброволци от Брежани и  ръководството на сдружение „Хора и традиции” доктор на икономическите науки Румяна Панова и Снежана Стоименова, както и Вера Станишева от ЮЗДП.

„Хората на Брежани са горди с новата кестенова гора. Саденето на кестен е много специфично, мустачките на корена трябва да не се докосват, трябва да се издърпват, да се разрохкат, защото е много деликатен, това е цяла наука”, обясни Снежана Стоименова.

Инициативата стартира в Седмицата на гората. Новите насаждения ще дават реколта с толкова сладки кестени, с каквито е известно село Брежани.   Старите насаждения пък ще трябва да се лекуват от рак. Това е решение на държавните институции и сдружението за общи действия за съхраняване, опазване от болести и засаждане на нови кестенови гори в района на Брежани и община Симитли.

Акцията продължава, като предстои да бъдат засадени близо 3600 фиданки на над 40 декара площи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене