Атина Баракова пред Топ Преса: Тайната на успеха е да започнеш от нищо и да правиш на нищо всеки проблем по пътя

Студентката Атина Баракова разказва тайната на успехите си и трудностите по пътя на постигането им

 

 

Здравей, Атина за начало представи се на читателите на Топ Преса...

– Здравейте, казвам се Атина Баракова и съм на 22 години. Завършила съм Националната Хуманитарна Гимназия „Св. св. Кирил и Методий” тук в Благоевград. В момента съм студентка „Международни отношения” в „Югозападния университет” последна година. От години се занимавам със съвременните проблеми, свързани с младежката заетост, засягащи младото и подрастващо поколение. От малка съм свикнала да съм активно заета с актуалните теми и проблеми, засягащи всички нас. Участвала съм в безброй инициативи и кампании както в университета, така и в благоевградски организации на местно и на международно ниво.

 Разкажи ни малко повече за тези инициативи и проекти в които участваш, как разбираш за тях, как те избират да участваш  и какво точно правиш? И също така от Фейсбук разбрах за многобройните ти пътувания… те свързани ли са с всички тези дейности или просто обичаш да пътешестваш?

– От няколко години съм член на местна неправителствена организация, която се занимава с европейски проекти и по точно с програмата Еразъм + . Като член на тази организация пътувам  с цел осъществяване на проектите им и по този начин съчетавам работата с удоволствието – от една страна възможността за изява в цяла Европа – в една мултикултурна среда, където се запознаваш с различните гледни точки на всяка една от нациите, научаваш за различните култури, запознаваш се по-подробно с проблемите, които засягат цяла Европа – за борбата с младежката безработица, за проблемите на европейското гражданство, за младежкото предприемачество, за човешките права и прочее, а от друга страна пътуваш и опознаваш света. Това са така наречените Youth Exchange и Training course. Част от последните проектите, в които съм участвала са Multiculturalism-Peace for Citizenship в Мармарис, Турция, Cultur Art – Combating Youth Unemployment в Помпей, Италия (след който имах възможността да се насладя на вечния град Рим за няколко дни) ,Yap, Öğret, Devret в Кушадасъ, Турция,  East and West connected by EVS и много други.

 А какви са проектите, в които участваш на местно ниво и кои от тях са свързани с университета?

– В момента Участвам в международно състезание, финансирано от Американското правителство – Peer to Peer: Facеbook Global Digital Challenge, в което участват над  50 отбора от целия свят. В този проект участвам чрез университета.Насочено е срещу екстремизма и езика на омразата. Също така преди време бях част от проект, който е само на територията на България, спечелен от Института за икономическа политика наречен “Youth Stand”, след него се присъединих към проекта „Висококачествена работа в мрежа.Междувременно участвах в още няколко проекта, финансирани по програмата Еразъм +, които реализирахме на територията на Разлог и Банско. Относно университета, освен за проектите, съм отговорна за организирането на различните конференции и коктейли, провеждани във факултета…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене