Чужденци обличат народни носии за древен пролетен ритуал в Добринище

Древен ритуал и тази пролет ще събере в Добринище десетки гости от страната и чужбина. Преди две години празникът „Топене на китки“ бе възобновен и привлича все повече любопитни, които искат да усетят магията на древността.

Сега, на 5 май, домакините отново ще представят в автентичния му вид старинния ритуал. Този път обаче всички, които искат да се включат в ритуалните действия, ще трябва да облекат българска народна носия.

„В шоуто на пъстрите традиционни облекла ще се включат и много деца, и много възрастни хора. Обичаят „Топене на китки” е важен и почитан и в четирите махали на населеното място”, заяви кметът на Добринище Китан Галчев, който също ще е в носия заедно с 3-годишната си внучка.

Най-важното е, че младите жители на града са част от празника и го правят с огромен ентусиазъм. Това пък е гаранция за запазването на този уникален обичай.

Обичаят започва вечерта на 5 май, петък. Всяка мома носи китка цвете, на която с червен конец завързва някакъв предмет – синджирче, пръстен, гривна, обеца, мънисто. Това са белези за разпознаване чия е китката. В голям глинен съд се налива вода. Момите натопят китките в него и те престояват цяла нощ под трендафил. Рано сутринта на Гергьовден малко момиченце взе една по една китките и даде наричания за здраве, обич, късмет и сполука през годината. Детето не знае коя китка на коя мома я. Те научават какво ги чака през годината.

Всенародното веселие навръх Гергьовден започва рано сутринта и ще продължи цял ден. На сцената и на площада ще се пеят песни и ще се вият дълги и кръшни народни хора./ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене