Деца поставиха къщички за птици в училището, детската градина и парка на Невестино

Ученици от ОУ „Христо Ботев“ – с. Невестино и деца от ДГ „Райна Княгиня“ отбелязаха в аванс Международния ден на птиците.

Два дни по-рано с помощта на учителите си те поставиха къщички за птици по дърветата в дворовете на училището и детската градина и в парка на село Невестино.

Инициативата им бе подкрепена от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил и Община Невестино

Международният ден на птиците се отбелязва на 1 април с решение от 6 декември 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни.

В днешно време много видове птици са на ръба от изчезването. Във връзка с това РДГ – Кюстендил и Община Невестино в съвместната си работа полагат грижи за опазването на дивите птици и важните за тях местообитания, чрез запознаване на обществеността и подрастващото поколение със тяхното незаменимо съществуване в природата и начините за тяхното опазване.

Територията на община Невестино попада в три защитени зони по НАТУРА 2000 за местообитания на птици, а именно ЗЗ „Осогово”, ЗЗ „Долна Козница” и ЗЗ „Скрино”.

Наличието на чучулиги в община Невестино в обработваеми масиви е доказателство за ниско химично замърсяване на почвата и културите в нея, което от своя страна е доказателство за по-чиста продукция и по-здравословна храна, съответно по-качествен живот.

Защо точно Ден на птиците? С какво те заслужават вниманието ни, за да имат свой собствен ден, особено сега, в забързаното време, в което живеем?

Отговорите на тези въпроси са повече от един, но всички те имат нещо общо, и то е, че всички обичаме птиците. Обичаме ги и им се възхищаваме още от най-дълбока древност.

Техните песни огласят полята, горите и морските брегове. Те символично посрещат и изпращат сезоните, носят естетическа наслада за окото, защото пъстротата и разнообразието им нямат граници.

Включени са в много митове и легенди, част от световният фолклор, като дори са почитани като божества или пратеници на провидението. Учили сме се от тях, наблюдавали сме поведението им, телата им, изучили сме инстинктите им.

Птиците са естествения природен регулатор в горската екосистема и съществуващата хранителната верига, чрез което регулират естествените популации на насекоми – гъсеници, скакалци и други.

На тях дължим някои от най-използваните човешки изобретения като крилата и формата на летящите ни машини, циповете на дрехите, които използваме всеки ден, те са в основата на цялата наука, наречена аеродинамика.

Специализираните телевизионни канали и предавания, научната литература, популярните статии, събитията, честващи природозащитните дати, имат за цел да привлекат общественият интерес, да се отправят ясни и дотолкова разбираеми послания към хората, че обществата ни да не бъдат безразлични към проблемите на околната среда, които всъщност са проблеми с нашето собствено бъдеще.

България е една от страните с Европа с най-голямо птиче разнообразие. 70% от всички видове птици в Европа могат да се видят и у нас – 409 вида. 14 от тях са световно застрашени. От 38 вида грабливи птици, които населяват Европа, 36 се срещат у нас.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене