Без категория

Благоевград №1 по скъпи храни, за 1 г. ръстът на цените скочи с 19%

 благоевград панорама

Индексът на цените на ед­ро на основните хранителни продукти се е понижил през изминалата година с 6.2%, според данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Противно на очакванията, цените на ос­новните хранителни продук­ти обаче продължават да се различават значително в раз­личните градове на страната, като са по-високи в по-малките градове.

Осем храни, които успели­те хора обичат – кошницата от основни хранителни про­дукти, включваща захар, брашно, ориз, зрял фасул, слънчогледово олио, яйца, замразено пиле, кайма смес, краве сирене и кашкавал „Витоша“, излиза най-евтина в столицата. За нея столича­ни плащат средно 27.9 лева (въз основа на най-ниските цени, при които могат да бъ­дат закупени посочените хра­нителни продукти на тържи­щата и стоковите борси).

За сравнение в Ловеч съ­щата кошница струва на пот­ребителите 40.8 лева, или с около 50% повече в сравне­ние със София. Нещо повече – разглежданата кошница от основни хранителни продук­ти в София е поевтиняла с 8.67% за последната една го­дина, вторият най-голям спад в страната. С по-голямо по­нижение се отличава еди­нствено Шумен, където кош­ницата поевтинява с 11.2%, но все още е значително по- скъпа от тази в София при ни­во от 33.3 лева.

С най-много поскъпват разглежданите продукти в Благоевград – с 19.3% до 38.64 лева. За сравнение – кошницата разглеждани ос­новни храни през изминала­та година бе най-скъпа във Варна, където потребителите плащаха 38.8 лева. С над 10% поскъпват разглеждани­те основни хранителни про­дукти за последната една го­дина във Велико Търново (10.3%), Враца (13.1%), Ло­веч (15.7%) и Стара Загора (10.7%). Съществена разли­ка откриваме в предлагането на определени продукти в различните градове на стра­ната. Така например с 50% по-скъпа е захарта във Вели­ко Търново и Разград, при ни­во от 2.05 лева за кг, в срав­нение със същата стока в Хасково, където се предлага за 1.4 лева. Още по-голяма е разликата във фасула, пред­лаган в София за 1.62 лева за килограм, в сравнение с цената му от 4.8 лева в Русе и Бургас.

таблица

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене