ДОСТ развързва кесията! Хората на Местан броиха 5130 лв. на 171 застъпници

171 застъпници регистрира в РИК – Благоевград партия ДОСТ в първия възможен за регистрация ден и с това заяви, че смята да разположи свои хора във всяка секция от районите, които атакува за предстоящия парламентарен вот – в Белица, Гърмен, Сатовча, Якоруда, Гоце Делчев. Списъкът с рекордния брой застъпници бе депозиран от упълномощения представител на партията на Лютви Местан – Исмаил Джинджи. В него първоначално имаше 175 имена, но РИК отказа регистрация на 4-ма – Фатима Туфанова и Ибрахим Калфа се оказаха при проверката и като лица, записали се за членове на СИК от друга политическа сила, а Ибрахим Мурад и Айше Агуш бяха извадени от държавното дружество „Информационни системи“ като български граждани с невалидни ЕГН-та.
ДОСТ бие по брой застъпници дори БСП, която на предстоящите избори ще плаща на 143-ма свои хора, които да наблюдават изборния процес и да подават сигнали за манипулация за изборите, ако им се стори, че някой работи срещу тях. Червените също изгубиха при проверката 3-ма свои потенциални застъпници – Стоян Илиев и Лъчезара Лазарова се оказаха с разминаващи се по регистрите лични данни, а Спас Иванов Георгиев бе засечен като двойно подсигурен участник в изборния процес – той се е писал и за член на СИК от БСП.
Само тези 2 партии ще платят на застъпниците си общо 9420 лв. – 5130 лв. ще брои ДОСТ, 4290 лв. – БСП. Тарифата е по 30 лв. на човек. Тези пари се дават за неособено ясно формулираното в изборните закони право на всеки застъпник да обикаля една или няколко секции, да слухти дали някой не провежда агитация в помещението и да звъни по телефона в изборния щаб със сигнали за нарушения през деня, а вечерта – с резултатите от преброяването.
За разлика от членовете на СИК-овете, които в изборния ден трябва плътно да стоят в изборното помещение 13 часа – от 7.00 до 20.00 часа, без да се брои последващото време за броене на бюлетините, писане на протоколи и предаването им в РИК, при застъпниците работно време не е указано. По тази причина повечето от тях си прекарват деня у дома и само от време на време се мяркат в секциите, в които са пратени.
Застъпници в предстоящите парламентарни избори ще имат още от партия ГЕРБ, АБВ-Движение 21, Реформаторския блок и ДПС, потвърдиха от централите им в Благоевград. Те имат право да ги регистрират в РИК до 3 дни преди изборите – или до утре в 17.00 часа. От АБВ признаха, че техните хора ще са около 70.
В неделя в Благоевград ще отворят 139 секции, а общо в областта ще има над 500. РИК вече публикува бюлетината за Благоевградска област, която ще е с 23 позиции, но за да бъдат предотвратени евентуални фалшификации, размерите й не се уточняват.

За схемата със застъпниците, с която по законен начин срещу 20 до 60 лв. може да купиш глас, „Струма“ писа през 2011 година, тя беше разработена тогава за местните избори. Рекорден брой от 3600 застъпници бяха пуснати в ход за печелене на гласове от 47-те политически партии, движения и инициативни комитети в Благоевград, което на фона на 66 000 гласоподаватели, които имаха право да гласуват за съветници, общински и селски кметове, правеше средно по един застъпник на всеки 19 избиратели.
Политическият ход не бе свързан с по-прозрачното протичане на изборите, а имаше прозаичната причина легално срещу 20-60 лв. да се купи глас. Според закона няма ограничения за броя на застъпници за определена партия. За да си гарантират твърд електорат, повечето се изхитриха и ангажираха колкото се може повече хора срещу гарантирано заплащане. По-малките партии практически ангажираха повече застъпници, за да си осигурят прескачане на бариерата за влизане във властта.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене