Преподобна Стойна покорява Лондон

Ралица ВАСИЛЕВА
Чудесата на българската светица Преподобна Стойна покоряват Лондон!
Пламен Капитански, художникът, който изрисува стенописа на свети Георги в храма на Преподобна, е поканен в един от дворците на кралица Елизабет като почетен гост.
Тежките порти на палата се отварят пред твореца за първи път преди повече от 10 години. Това се случва благодарение на връзката му с ясновидката и църквата в Златолист, където преподобна Стойна живее и умира.
Капитански преминава през тежък период, когато чудо, извършено от Преподобна Стойна, преобръща живота му.
„Бях закъсал със здравето в края на 90-те – разказва художникът. – Направо бях отровен от бои, разтворители и всякакви разочарования, свързани с изложби, откраднати картини и какво ли още не. Реших че повече няма да рисувам, но нямах никаква идея с какво ще се занимавам. Събитията се навързаха така, че явно бях човекът, призван да направи стенописа на свети Георги в църквата в Златолист. Същия ден след като приключих с рисуването, се качих в стаичката, където е живяла Преподобна. Легнах с опънато тяло. Затворих очи и жълто-оранжева светлина мина през тялото ми като скенер напречно до главата ми. След това се появиха нарисувани воини светци, които никога преди това не бях виждал.
Видението беше като на кинолента и завършекът беше образът на Стойна. С отворени очи и с лека усмивка. Тогава разбрах, че светицата прави чудо с мен!“
След това всичко се променя за Капитански. Започва да рисува икони и картини с религиозни сюжети. Нещо, което не е правил никога преди това. Творбите му започват да се търсят, купуват ги дори клиенти от Париж.
„Повярвах в себе си и заминах за Лондон, за да се сборя с големите акули. Да покажа какво мога на световна сцена – разказва художникът. – Там се запознах с една българка, която беше научила, че икони, рисувани от мен, са помогнали на различни хора да променят живота си. Събитията започнаха да се развиват мълниеносно. В английската столица се разнесоха моите истории за чудесата, свързани с Преподобна Стойна. Както и за иконите, които бях рисувал за Кръстова гора. Така получих достъп до затворен кръг на хора, които изследват паранормални явления в цял свят. Това стана чрез Джорджина Бруни, съветник на НАСА по тези въпроси. По същото време се сприятелих и с известния английски композитор Хърмиян Форт. Той се впечатли, че мои картини са притежание на Лоренцо Куин, един от синовете на големия актьор Антъни Куин. Моите работи се търсеха, мечтите ми се сбъдваха. На прием в българското посолство Томас Шарп, който тогава беше началник на всички дворци на кралица Елизабет, ме покани в един от тях. Реших да отида с подарък – икона на свети Георги.
Хърмиян Форт ми намекна, че добре да нарисувам и нещо, свързано с историята на замъка. Даде ми негови дискове с музика, писана за крепостта. Слушах я, докато рисувах портрет на Ричард Лъвското сърце. Сега той е окачен в една от залите на двореца. Преди дни получих покана отново да гостувам там и пътувам за Лондон в началото на май“ – разказва художникът, на който Преподобна Стойна е помогнала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене