Ученички от Гоце Делчев ще посетят Европейския парламент

Юлия БАЙМАКОВА
Карина Коршумова и Владислава Димитрова – победителки в конкурса „10 години България в ЕС: резултати и предизвикателства“! Новината зарадва не само техните съученици и учители в НПГ „Димитър Талев“, но и гражданите на Гоце Делчев. „Поздрави ни кажи-речи цялото училище. А и непознати хора ни спират по улиците и ни стискат ръцете“ – споделят момичетата с усмивка.
Конкурсът е обявен само месец и половина преди крайния срок за представяне на презентациите, но това не обезсърчава двете единадесетокласнички. Подкрепя ги и преподавателката им по български език и литература Марияна Белчева. Впрочем, момичетата вече са приемали подобни предизвикателства, печелели са награди. Преди две години Карина е победител във Втория национален конкурс „България в картина и слово“ с чудесна презентация за село Делчево, където са живели нейните предци. Владислава се представя отлично в конкурс за есе на тема „Перспективи пред младите в Европа“, организиран от фондация „Българска памет“, в резултат на което участва в пролетен семинар в град Варна. През миналата година двете приятелки, решили да работят съвместно, печелят първо място на национално състезание “Технологии, творчество и предприемачество“ и поощрителна награда за участие в конкурс на тема: „Миграцията към Европа: можем ли да превърнем предизвикателствата във възможности?“ Поощрителната награда е посещение на Народното събрание, където най-силно ги впечатлява респектиращата обстановка.
Идеята за новата презентация е оригинална – да представят своето лично израстване паралелно с възхода на родния си град. Събирането на информация изисква провеждане на срещи с представители на общинската администрация, посещения на Бюрото по труда и т. н. Навсякъде ги посрещат любезно, оказват им съдействие. Момичетата решават, че трябва да чуят и мнението на връстниците си по най-важните въпроси, свързани с темата. Провеждат анкета в училището, обобщават резултатите и под форма на диаграма ги представят в презентацията. Не се изненадват, че анкетираните посочват като основно предимство на българското членство в ЕС по-големите възможности за образование и работа.
Преди десет години, когато страната ни е приета в Европейското семейство, авторките на презентацията са били първокласнички. Те пишат за онова „славно време“ като за повратен момент както в своя живот, така и в този на държавата ни, когато „българският народ и институциите трябваше да се научат да намират баланса между националните интереси и общоевропейските“. Заключението: „Въобще АЗ и ЕС растяхме заедно през тези 10 години.“
След емоционалното начало следват множество доказателства за положителните промени в града под Пирин, като се започне от отварянето на пътя за Драма и се стигне до обновяването на паркове, улици, училища, детски градини, жилищни сгради – плод на спечелени европейски проекти.
Друг акцент в презентацията е „Моето училище и ЕС“. Тук авторките визуално представят проектите „Твоят час“ и „Еразъм +“.
В края на своя труд Карина и Владислава изразяват надежда, че проблемите пред Съюза ще бъдат преодолени, и готовност те също да допринесат за това.
Може би най-ценното в мултимедийната презентация е личното отношение, което младите авторки са изразили недвусмислено. Затова сред изявите на рекордно голям брой участници в конкурса – 250 ученици от цялата страна, тя е направила толкова добро впечатление на авторитетното жури в състав: Мария Габриел – заместник-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата, проф. д-р Ингрид Шикова, Надя Барух – главен редактор на издателство „Аз Буки“, журналистката Милена Милотинова и Теодор Стойчев – ръководител на Информационно бюро на ЕП в България.
Залата в Дома на Европа в София едва побира участниците в националния конкурс. Всички с нетърпение очакват резултатите. Поздравява ги лично евродепутатът Мария Габриел. Наградата на десетте победители от двете възрастови групи е тридневно пребиваване в Брюксел, посещение на Европейския парламент! Очакват ги вълнуващи срещи, а после – вълнуващи разкази на родна земя!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене