Въвеждат нови правила: Не само шофьорът, но и автомобилът ще има книжка!

Всеки шофьор да изкарва книжка не само за себе си, но и за автомобила си. Тази промяна да залегне в Закона за движение по пътищата след обсъждане и гласуване в следващата комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения към Народното събрание.

За това се договориха вчера представители на всички водещи партии, които участваха в дискусия, организирана от Асоциацията на пострадали при катастрофи, пише „Телеграф“.

По данни на Пътна полиция от инцидентите на пътя са заради технически проблеми по колите, а над 65 на сто от автомобилите у нас са на възраст над 15 години. За да намалеят жертвите, от всички водещи парламентарни групи искат да се създаде контрол на автосервизите. „В София има 5000 сервиза и 85% от тях са в сивия сектор. Трябва да се създаде стройна организация“, категоричен е председателят на Съюза на автосервизите Емил Германов. Той настоя за въвеждане на сервизна книжка, в която да се следи от производството на всеки автомобил какви ремонти са се извършвали. „Трябва тези книжки да са електронни“, допълни бившият шеф на транспортната комисия от РБ Настимир Ананиев.

„След всеки престой в сервиз трябва да се съставя документ, а и гаранция, че частите по колата са годни, защото сега не е ясно дали след ремонт возилото е годно да е на пътя. Нужно е майсторите да са с образование“, категорични са всички партии. Освен регламент за ремонт на колите бъдещите депутати настояват за създаването на чисто нов Закон за движение по пътищата. „Той трябва да се раздели на три отделни закона – за правилата и глобите, за обучение и регистрация на превозните средства и за сервизите“, коментираха политиците. Те настояха още това да се случи в първите шест месеца от приемането на новия парламент.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене