Турция плаши да анулира споразумението с ЕС за мигрантите

Турция заплаши да анулира едностранно споразумението за миграцията с ЕС, сключено през март миналата година

То позволи съществено намаляване на притока на мигранти и бежанци към Европа, съобщава
„Може да прекратим еднократно това споразумение. Все още не сме информирали европейските си партньори, всичко е в нашите ръце“, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю за телевизия „24“.

„Отсега нататък може да кажем „не го прилагаме повече и всичко е свършено“, добави той.

От своя страна говорителят на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че е национално решение кой може да присъства и какви митинги и шествия да се организират в страните членки.

„ЕС се гордее със свободата на изразяване, но решението за провеждане на митинги зависи от националните власти, които прилагат местното законодателство“, заяви говорителят.

Той каза, че е проведена координация и с други европейски членки, но не можа да обясни, защото при това положение Франция позволи вчера митинг в Мец с участието на министър Чавушоглу. Според говорителя „става въпрос за национални и регионални особености“.

Еврокомисията поясни, че не обмисля санкции срещу Турция за агресивното поведение към еврочленки и работи с всички сили за изпълнението на сделката за спиране на миграцията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене