Изнесен семинар на студентите от „Културология“ в благоевградските села Падеш и Лешко разкри „тайните“ на местните хора

Студенти от първи курс на специалностите „Културология и културен мениджмънт“, „Култура и медии“ и „Култура и културен туризъм“, докторанти и преподаватели от катедра „Културология“ към ЮЗУ „Неофит Рилски“ проведоха този уикенд научно-практически учебен семинар в с. Падеш и с. Лешко.

По време на семинара бяха посетени църквите: „Св. Димитър“ в Падеш, „Св. Архангел Михаил“ и „Св. Богородица“ в с. Лешко. На терен студентите трябваше да изпълнят няколко задачи – да направят фоторепортаж, да открият най-важните символи в църквите и да разсъждават върху тях, както и върху стенописите. Една от най-интересните и важни задачи, поставени на студентите бе да проведат етнографски проучвания с местните.

По време на тези проучвания студентите разбраха за вярванията и обичаите, за празниците и за бита на жителите на двете села.

Тази практика с провеждането на изнесени научно практически семинари се превърна в запазена традиция в катедра „Културология“. Забелязва се, че подобен тип алтернативно обучение носи по-голяма мотивираност и желание за работа у студентите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене