В 8 държави от Евросъюза бензинът е по-евтин от българския

В 8 държави от ЕС цените на бензина преди начисляването на акциза и ДДС са по-ниски, отколкото в България. При дизела е същото – в 9 страни от Евросъюза той е по-евтин, преди да се включат данъците, които са за сметка на шофьорите. Данните са от европейския портал Energy.eu и опровергават твърденията на едрия петролен бизнес, че автомобилните горива у нас са много евтини.

 „Цената в България обективно не е висока и данните на Европейската комисия доказват това“, заяви в четвъртък председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на „Лукойл България“ Валентин Златев. Според него в момента само в Полша има по-ниска цена на бензина.

Но фактите говорят друго. Според данните на ЕК в момента по-ниската крайна цена на бензина не е в Полша, а е в Естония – 1.046 евро срещу 1.047 евро за литър у нас. При дизела България е чак на пето място по евтиния, като я изпреварват Естония, Полша, Словакия и Люксембург, пише в-к. Сега.

Според данните на ЕК в момента производствените и дистрибуторските разходи на компаниите в България са по-големи, отколкото на техните колеги в Румъния, Полша, Словакия и Естония. При това цените преди облагането с акциз и ДДС у нас са по-високи не само в сравнение със страни от нашата черга, но и на фона на държави с недостижим стандарт като Германия, Великобритания и Австрия.

В България литър бензин преди данъците струва 0.51 евро, докато в Германия е 0.486, а в Полша – само 0.347 евро. Германците обаче плащат доста по-скъпо, защото крайната цена на бензиноколонката включва и много високия акциз – 0.670 евро за литър бензин. А акцизът в България е само 0.363 евро – най-ниският в целия ЕС. В Холандия и Италия например ставката е два пъти колкото нашата – надхвърля 0.7 евро.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене