Милена Дамянова в Благоевград: За ГЕРБ увеличението на учителските заплати не е предизборно обещание, което няма да изпълним, а реален план

Образованието винаги е било приоритет за ГЕРБ, затова имаме солидна основа, над която сега трябва да надграждаме. За нас, от ГЕРБ е важно учителят да бъде добре платен, да бъде мотивиран. Двойното увеличение на учителските заплати не е предизборно обещание, което няма да изпълним, а реален план, направен на базата на изчисления.  Това каза председателят на Комисията по образование  и наука в  43-тото Народно събрание Милена Дамянова на кръгла маса в Благоевград по проблемите в сектора. Тя подчерта, че ГЕРБ има ясна и последователна политика в сектор „Образование” и посочи като пример, че само за последните две години са инвестирани над 250 милиона в учителите.

Милена Дамянова обясни, че в програмата на ГЕРБ по отношение на образованието освен инвестиции в учителите, като акценти са изведени грамотността, качеството, професионалното образование.

„Наша основна цел е да дадем равен шанс за успех, равен старт на всяко дете и достъп до образование, което да гарантира добра реализация, добри доходи”, подчерта Дамянова.

Тя обясни, че важен акцент в програмата на ГЕРБ е поставен върху грамотността, затова се предвижда децата, които не посещават училище или задължителни предучилищни групи в детската градина, семействата им да не получават никаква социална помощ. По отношение на функционалната неграмотност се предвижда програма на развитие на уменията на 21-ви век, което ще помогне на децата за успешна реализация.

„Развитието на дуалното обучение в национален план е друг важен акцент в програмата на ГЕРБ. В тази посока Благоевград има вече реализиран успешен пилотен проект. Чрез дуалното обучение ще се отговори на потребностите на пазара на труда и ще се  гарантират ниски нива на младежка безработица”, коментира на срещата Милена Дамянова.

С цифри Дамянова опроверга неверните твърдения на БСП, че ГЕРБ закрива училища. „За периода 2005-2009 г. са закрити 639 училища от БСП. В управлението на ГЕРБ са закрити само училища заради липса на деца в тях. С новия закон се дава възможност за развитие на учебните заведения в малките населени места”, подчерта Дамянова.

„За ГЕРБ образованието винаги е било на първо място. Откакто ние работим за този сектор, всички останали партии го изваждат и като свой приоритет. Тези форуми с участието на учители, директори, родителски организации са важни, за да чуем вашето мнение, предложенията ви, да отговорим на въпросите ви“,  коментира областният координатор на ГЕРБ – Благоевград и втора в листата на партията за Първи многомандатен избирателен район Даниела Савеклиева. На срещата присъстваха и други кандидати за народни представители на ГЕРБ в Бллагоевградска област.

www.e-79.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене