Забраняват строителството край античния град Хераклея Синтика

Забраняват се всякакви строителни дейности край античния град Хераклея Синтика в местността Кожух до село Рупите. Обектът е недвижима културна ценност с национално значение. Собствениците на имоти в близост да древното селище са уведомени и предупредени, че дълбоката оран и обработването на земята в района и строежите са забранени. Не може да се разкриват кариери за добив на подземни богатства, както и да се изграждат ветрогенераторни и фотоволтаични паркове и площадки.  Никой няма право да строи депа за преработка и съхранение на какъвто и да е вид отпадъци. Забраните важат в границите на недвижимата културна ценност и за охранителните й зони.

Собствениците на земеделски земи в района на античния град Хераклея Синтика ще бъдат уведомени за особения режим, както и за това, че всяко инвестиционно намерение трябва да се съгласува с Община Петрич, с Министерството на културата и с МОСВ.

Изключение от тази забрана се прави единствено за ремонти на инфраструктурата, свързани с експонирането на археологическите недвижими културни ценности. Позволява се и работа по осигуряване на достъп и обслужване на посетителите – изграждане на защитни покрития, навеси, беседки, информационни табла, осветление, площадки, пътеки, парапети. 240 000 лева община Петрич ще осигури за инфраструктурата до Хераклея Синтика. Средствата са за пътя до обекта покрай комплекса на пророчицата Ванга.

Това лято ще продължи изследването на обекта от археолозите под ръководството на доцент д-р Людмил Вагалински. Археолозите ще опитат да разкрият древния град на юг, за да стигнат до южната стена на масивната и висока 5 метра 18-вековна сграда. На изток също има данни за интересни архитектурни детайли. Със сигурност там има друга обществена сграда, най-вероятно това е храмът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене