Свържете се с нас

Бизнес

В Лъжница строят детска градина за 1,5 млн. лева, чакат бейби бум

Публикувано

на

Село Лъжница сбъдва своя десетилетна мечта. На 31 октомври миналата година бе дадено началото на надеждата и вярата на местните хора, че ще имат най-сетне модерна детска градина. Първата копка направи кметът на община Гоце Делчев – Владимир Москов.

„Цялото ни село се събра тогава за тази церемония. Всички искаха да видят с очите си, че се дава старт на сбъдването на мечтата на поколения местни жители да имаме собствена забавачка. Това бе един от най-големите ни празници”, споделя кметът на Лъжница – Заафер Койнаров. Управникът е втори пореден мандат начело на селището. При влизането си в кметството през 2011 година веднага се заел с решаването на този проблем. Трябвало да се намери подходяща земя, върху която да се вдигне детското заведение. Не било лесно, но все пак се намерил местен човек, който продал на община Гоце Делчев парцела си от 4 декара. Проектът за новата забавачка пък изготвили още преди повече от 2 години.

„Някои наши жители всеки ден са на строителната площадка. Следят как се наливат фундаментите, как се излива бетонът, как се връзва с железата арматурата. Част от по-старите хора не могат да скрият сълзите си, младите също много се вълнуват, но това е разбираемо, защото засяга всички близо 1600 души в селото ни. Преди бяхме загубили вяра и надежда, но сега повярвахме, че това ще се случи”, казва кметският управник.

В момента 2 от групите с деца до предучилищна възраст провеждат занимания и се обучават в сградата на училището, а другите две групи се извозват всеки ден до детското заведение в съседното село Корница. Общата численост на хлапетата е почти 100. Ако всичко със строителните работи върви в срок, то до пролетта на 2018 година модерната забавачка ще отвори врати и ще приеме всички малчугани.

Сградата е на три етажа. На първия ще са котелното, постройката ще се отоплява с парна инсталация на пелети, както и кухнята, където ще се готви храната за децата. На другите два етажа ще има по две групи, които ще се обучават и забавляват в комфортна и уютна обстановка. Във всички помещения ще има ламинат, ще се направи изолация за постигане на енергийна ефективност.

Сградата ще е сред най-модерните в целия регион. Малките жители на Лъжница ще се радват и на голям двор с много детски площадки. На тях ще се монтират различни съоръжения за забавление и отдих на малчуганите, които ще отговарят на всички изисквания за безопасност. Селото се гордее с естествения си прираст, макар че и тук има напуснали гурбетчии в посока Западна Европа. В последните години се раждат по над 20 деца, а допреди 5-6 години новородените били между 30 и 35. „Сключват се и доста бракове. С новата забавачка очаквам истински бейби бум, това споделят с мен младите семейства. Те са на ход, а и тези на средна възраст да не се отпускат. Защото наистина е голям проблем за тези семейства липсата на адекватна детска градина в селото ни. С пускането й в действие ще могат родителите спокойно да работят, докато децата им са на забавачка, допълва кметът Заафер Койнаров.

Думите му потвърждава и младата Сибуша Койнар, която е майка на 4-годишния Байрям. Момченцето е във втора група и всеки ден от понеделник до петък пътува с автобус до съседното село Корница. „Притесняваме се сега, защото всеки път гоним точен час. В 07,30 часа трябва да сме на спирката. Изпуснем ли рейса, трябва да се молим на някой, който с кола да закара детето до детската градина в другото селище. Ако му стане лошо, се чудим как да напуснем работа, за да си го вземем у дома от забавачката. А с новата детска градина тук тези проблеми няма да ги имаме”, казва жената, която се труди в шивашки цех в Лъжница. Няма търпение, както и другите родители, да отвори врати детското заведение, което се строи в момента. И се моли да е колкото се може по-скоро. Защото по-големите деца тръгват за Корница още в 07,00 часа сутринта. Малките ги връщат в 16,30 часа, а по-големите – в 17,00 часа.

„Всички бяхме на първата копка. Обща мечта ни е да си имаме наша детска градина”, категорична е Сибуша Койнар.

Жителите на Лъжница са благодарни на кмета на община Гоце Делчев – Владимир Москов, на общинските съветници, за подкрепата. Защото общината изтегли банков кредит от 1,5 милиона лева, за да сбъдне мечтата им. „Много пъти ни обещаваха средства от държавата за забавачка, накрая решихме сами да си помогнем. Ще връщаме парите в продължение на 10 години. Но важното е да решим проблема на тези 1600 жители на селото”, твърди градоначалникът на Гоце Делчев.

Местните хора ще трябва да измислят име на детската градина. Но това предстои. Пък и не е толкова важно. По-важно е, че се раждат много деца тук и забавачката ще се оглася от детски смях и игри. А село Лъжница ще го има на картата на България. И ще се гордее с модерната си детска градина./Източник: Kmeta.bg

коментара

Бизнес

ВИДЕО: Ува Нестум отпразнува своя 10-ти рожден ден

Публикувано

на

Перлата на туризма в Неврокопско отпразнува своя 10 рожден ден с много гости и приятели, в компанията на неврокопските звезди Емо Чолаков, Ники Урумов, Бояна Карпатова и Николина Чакърдъкова. По молба на домакините вместо цветя и подаръци, гостите донесоха книги от любими български автори, които ще обогатят фондовете на читалищната библиотека в град Гоце Делчев.

.

коментара

Продължете с четенето

Бизнес

Все по-малко земеделски работници в Пиринско

Публикувано

на

Кризата с липсата на работна ръка в земеделието в Пиринския край става все по-голяма. С всяка изминала година положението се влошава, признават земеделски производители от община Сандански. Много от тях разчитат на помощта на свои роднини на полето, тъй като няма достатъчно работници. Младите и работливите са в чужбина.

„При нас идват хора над 50 години, които имат по-ниска производителност на труда, някои пък нямат понятие от нашата работа. Трудът не е лек – жега е, влажно е в оранжериите, става се много рано. Секторът ни се задъхва от липса на работници”, споделят стопани на оранжерии за зеленчуци.

Част от тях не могат да си позволят да наемат хора, тъй като няма как да им дадат добра заплата. Възнагражденията за заетите в сектора са около 500-600 лева на месец, не са високи, но зеленчукопроизводителите няма как да плащат повече, тъй като не формират кой знае каква печалба.

Стопаните твърдят, че от години са като в омагьосан кръг – държавата нехае за бранша им, те се чудят как да оцелеят, защото не могат да продадат на добра цена стоката си, няма голяма печалба, затова няма високи заплати. „Много българи се научиха да чакат наготово, разчитат на социални помощи. Други искат огромни заплати – над 1000 лева, което е непосилно за нас”, допълват зеленчукопроизводители.

Кмета.бг

 

 

 

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ