Лесна шоколадова торта

Продукти

5 белтъка

5 жълтъка

100 г шоколад , настърган

100 г пудра захар

100 г масло

75 г галета

за глазурата:

240 г шоколад , разтопен на водна баня

 

Начин на приготвяне

  1. Загряваме леко маслото и го поставяме в голяма купа, заедно със захарта и настъргания шоколад.
  2. Разбъркваме сместа с миксер на гладък крем, към който добавяме един по един жълтъците.
  3. Белтъците разбиваме отделно на твърд сняг и ги прибавяме внимателно към шоколадовата смес, като бъркаме в една посока, за да не спадне обемът.
  4. Накрая прибавяме галетата и отново разбъркваме внимателно с дървена лъжица.
  5. Полученото тесто прехвърляме в намазнена и набрашнена тортена форма или тавичка и печем в загрята на 180 градуса фурна, до готовност (около 40 минути).
  6. Вече охладеният блат намазваме с разтопения на водна баня шоколад.

Може да направим двойна доза, за по-голяма торта. Слепването на блатовете може да направим с течен шоколад.

kulinaria.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене