Добрият пример: Формулата на успеха

Юлия БАЙМАКОВА

На стола срещу мене седи едно красиво неврокоп­ско девойче с одухотво­рено лице и невинно, почти детско излъчване – абитуриентката Елена Папалюгова. Пред нея е разтворена дебела пап­ка с грамоти и сертифи­кати от многобройните и участия в конкурси на различни сдружения и фондации. Решаваме да започнем разглеждане­то им по хронология.

В осми и девети клас Елена се е включвала предимно в състезания по английски език и ви­наги е имала успехи, но за тях говори някак мимоходом. Смята, че е по-важно да обясни как се е научила да дава всичко от себе си, какъв е пътят към успеха.

Като деветокласничка Елена Папалюгова за първи път участва в кон­курса „Не се гаси туй, що не гасне“ на Национал­но движение русофили, организиран със съдей­ствието на „Российский фонд мира“, град Мос­ква. Не го спечелва, получава само грамота. Това и носи огорчение, но не и отчаяние. Напро­тив, амбицира я през следващата година да се подготви много по-добре и отново да участ­ва. Веднъж взела реше­нието си, Елена не отстъпва от него. Посвещава около 3-4 месеца на реферата, който трябва да представи. През ваканциите, вместо да си по­чива, тя издирва материали, пише, редактира… И успехът не закъснява – първо място в категория „Реферати“! А наградата – незабравима петдневна екскурзия в Мос­ква! Неописуем е възторгът на шестнадесетгодишното момиче от руската столица, от нейните паметници на културата, от езика и хора­та. Спомняйки си за силните преживявания, тя споделя: „С това пътуване аз пораснах.“ Тогава се ражда желанието и да научи руски език, което сигурно един ден ще осъ­ществи.

В 10. клас Елена участва и в конкурс за есе на тема: „Спасяването на българските евреи“. Оттук нататък всич­ко се повта­ря – първата година само грамота, но следващата – първо мяс­то в конкур­са! Усилията, които полага, за да успее, са наисти­на големи. Прочита не само книгата на професор Михаел Бар- Зоар „Извън хватката на Хитлер“, но и други книги за Втората световна вой­на, гледа фил­ми на тази тема, проучва материали в Общинския музей и Чита­лищната биб­лиотека, из­дирва стари енциклопе­дии. Така обо­гатява инфор­мацията си и после напис­ва есето на един дъх! На­градата – пъ­туване до Тел Авив! Прежи­вяването е уникално! Млади­те хора от България влизат в израелския парламент, посе­щават Божи гроб… Прави им впечатление, че връстниците им в Израел са по-зрели и по-отговорни. Тяхната първа цел е да защитават държава­та си, затова и момчетата, и момичетата имат задължи­телна военна служба. Друга тяхна отличителна черта е силната набожност.

Емоционална по природа, Елена Папалюгова говори с вълнение за холокоста. Зато­ва изказването и на среща в Американския университет с учители от цялата страна, ин­тересуващи се от тази тема, е посрещнато с голямо внима­ние.

Конкурсите, в които уче­ничката от ПМГ „Яне Сан­дански“ участва, я отварят към света. Заедно с това тя опознава и себе си, разбира на какво е способна. Всяко интелектуално състезание е едно предизвикателство към нея. Още в 11. клас тя е при­ета за студентка пак благода­рение на спечелен национа­лен конкурс за есе. Темата: „Държавата, в която искам да живея“, определена от Ев­ропейско висше училище по икономика и мениджмънт в София.

Елена редовно е сред по­бедителите в конкурсите на фондация „Българска памет“, които са за есе на тема, най-често свързана с Европейския съюз. Следват участия в семинари, ползата от които събеседничката ми оценява като много голяма. Структурните диалози с лек­тори, между които и евроде­путати, помагат на младите хора да оформят мирогледа си, да израстват като лич­ности. Така е и във Варна, и в Банкя, и в София на Мла­дежки форум за предприе­мачество и демография по програма „Еразъм +“.

Последното (засега) учас­тие на неуморната ученичка е в конкурса на фондация „Свети Евтимий, патриарх български“ на тема: „Какво е за вас детството: спомен от вчера, щастие – днес, пламък – и утре?“. И отново именно на нея присъждат първа награда за есе!

Целия очерк четете днес само на страниците на вестник ТОП ПРЕСА – югозападният таблоид

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене