Свържете се с нас

Таблоид

Крупна далавера с частни и общински земи за източване на държавни субсидии в община Гърмен нищи прокуратурата в Гоце Делчев

Публикувано

на

Прокуратурата в Гоце Делчев е започнала разплитане на крупна далавера с общински и частни земи в община Гърмен, научи ИНФОМРЕЖА.

Първите сигнали са били подадени от жители, изселили се в Турция, които са потърсили земите си неотдавна, за да ги прехвърлят на свои роднини или да ги продадат.

Оказало се обаче, че земите им са отдадени под аренда за по 5 лева на декар, като процесът, който върви и в момента, е тръгнал още през 2015 г.

В тази връзка и други собственици на земи от Дебрен и околните села направили справка и също пропищели, че земите им са отдадени без тяхно знание под аренда, за което също са депозирали жалби в Районната прокуратура в Гоце Делчев.

След направена първоначална справка в службата по земеделие в Гърмен е установено, че под аренда на цена от 5 лева за декар са отдадени с незаконосъобразни договори повече от 400 декара общински земи.

Според решение на Общинския съвет в Гърмен, цената за отдаване под аренда на земя е 7 лева за декар.

Незаконното отдаване под аренда на частни и общински земи в село Дебрен продължава и е въпрос на дни престъпната група да бъде изобличена.

Запознати коментираха, че дори бил известен порочният кръг на далаверата и скандалът щял да гръмне скоро.

„Замесени са кметове на две села и техни роднини, огромното количество отдадена земя под аренда е на близки до въпросните кметове хора с цел за поредна година да излъжат държавата, за да получават субсидии за повече от 300 декара частна и общинска земя, отнета от собственици и общината незаконно и дадена под аренда на територията на село Дебрен“, коментираха местни жители, подали жалби в прокуратурата срещу далаверата със земите им, които пожелаха имената им засега да бъдат запазени в анонимност.

коментара

Таблоид

Общинска администрация –Белица организира традиционното пролетно и Великденско почистване

Публикувано

на

В рамките на кампанията жителите ще могат да се освободят от натрупаните излишни вещи, както в жилищата, мазетата и таваните си, така и да се погрижат и за районите около жилищните домове, междублоковите пространства, кварталните паркове и места за отдих.

Кампанията ще стартира на 22.04.2019г. и ще продължи до 24.04.2019г.

Провеждането й ще позволи всеки, който желае да почисти дома си и околното пространство, като събраните отпадъци ще бъдат извозени своевременно.

За всички участници ще бъдат осигурени ръкавици и чували за събиране на отпадъците. По обемистите предмети и дървесни клони трябва да се поставят извън контейнерите, в непосредствена близост до тях.

Заявки за включване в почистването ще се приемат в стая 104 на ОА-Белица.

Всички инициативи на граждани за почистване получават и ще получат подкрепа и съдействие, както за организиране на кампаниите с консумативи и логистика, така и за извозване и депониране на събраните отпадъци.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Всички щъркелови гнезда в гоцеделчевското село Баничан вече са осиновени

Публикувано

на

На стълбовете под тях са поставени табели с осиновителите – местни жители и хора от цялата страна, представители на институции, предаде БНР.

Осиновяванията са част от инициативата „Осинови щъркелово гнездо“, реализирана от местното читалище в партньорство с Българското дружество за защита на птиците.

Село Баничан се прочу преди три години с единственото у нас щъркелово гнездо под видеонаблюдение. В него живеят Пролетка и Изгрев. Гнездото им е осиновено от Мария и Хироюко от Япония. Когато те се свързали в социалните мрежи с Румяна и Митко, вече всички гнезда били осиновени.

Инцидент от преди месец със застрелян щъркел в Хаджидимово провокира природозащитни организации да се обърнат към местните хора с апел да се погрижат за птиците. Така се ражда идеята да предложат за осиновяване гнездата на щъркелите. За броени дни и два и отзвук от далечна Япония.

Специално приложение показва схема на осиновените щъркелови гнезда в Баничан. Скоро тя ще бъде обогатена с точния адрес на щъркеловите семейства в целия гоцеделчевски район, които също могат да бъдат осиновени.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

април 2019
П В С Ч П С Н
« мар.    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

ПОПУЛЯРНИ