Недостиг на учители по английски и информатика в Благоевград

T

Нужда от учители по английски език и информационни технологии в Благоевград отчита Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Огромна част от преподаващите педагози са с преквалификация, а за начален курс остарялата нормативна база дава предимство на учителите с начална педагогика, като се неглижират тези със специалност английска филология, са заключенията след анализ проведен от синдикалистите.
Синдикат „Образование“ фокусира нуждата на образователната система от учители по различните специалности сега и в следващите години. Анализът показа очаквани и неочаквани резултати. За София най-крещяща е нуждата от учители по английска филология, информационни технологии, български език, начални учители. За редица големи градове, сред които е и Благоевград местните структури на синдиката отчитат нужда от учители по английски език и информационни технологии.
„Ние имаме структури в цялата страна и чрез регионалните председатели получаваме информация, но най-пълната информация е в инспекторатите по образование, защото задължително там се обявяват свободните места за учители и в общи линии те имат обобщени справки, които могат веднага да ни дадат”, заяви
Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование”.
Според синдикалистите в различните области на страната има нужда от различни учители. От МО трябва да откриват нови бройки спрямо нуждите на населените места, смятат още от синдикат „Образование”. По повод планираното въвеждането на дуално обучение (т. е. обучение чрез работа), председателят на синдикат „Образование” призова то да се насочи към нуждите на регионите, а не да бъде по принцип.
„Дуалното образование е много важно, но в крайна сметка, то също трябва да се насочи към нуждите на региона, а не по принцип да правим дуално образование, но тези специалисти, които излизат няма къде да се реализират, то за какво ни е тогава това дуално образование”, подчерта Петров.
Проблемът с липсата на учители по езици и информатика пък ще се реши когато те започнат да получават прилично заплащане, добавя още Петров. Според него малко са бъдещите педагози, знаещи чужди езици и притежаващи квалифицирани знания по информатика, избрали учителската професия, която е с доказано най-висок стрес и начална заплата от 250 евро.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене