Румяна Попова – “Лица От Югозапада” – 4

Четвърти гост на видео проекта “Лица От Югозапада” e народната певица Румяна Попова

Румяна Попова на гости на г-н Байрактарски в офиса на Топ Преса!

Родена под знака на зодия Телец на 1 април 1967 г. в гр.Кюстендил. Завършва с отличие СМУ – с.Широка лъка, специалност “Народно пеене”, за което е много благодарна на вокалната си педагожка Стефка Кушлева. Учи и завършва ЮЗУ “Неофит Рилски”, гр.Благоевград, специалност “Музикална педагогика”. През 1989 г. се омъжва в гр. Благоевград за Александър Попов – саксофонист и концерт-майстор на “Биг-Бенд Благоевград”. Има дъщеря Кристина. Последователно работи като певица в ДАНПТ “Пирин” – Благоевград и като солистка в оркестъра при РТЦ – Благоевград. В момента работи като преподавател по народно пеене в Национална хуманитарна гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Благоевград. Зад гърба си има школовката на три години работа в Швейцария (Цюрих, Базел, Берн) като солистка на оркестри. През 1999 г. реализира концертно турне в САЩ (Джорджия – Алабама) сред балканската общност там. На ХІІ международен фестивал за авторска македонска музика “Пирин фолк” – Сандански 2004, Румяна Попова беше отличена с три награди – на телевизионните зрители, на генералния спонсор “Винпром-Карнобат” и с връчваната за първи път награда на Министерството на културата.

Дами и господа за мен е чест и удоволствие да ви представя Румяна Попова, четвърти гост на“Лица От Югозапада”…

– Здравейте и за мен е чест и удоволствие да бъда гост на това прекрасно предаване.

Румяна разкажи ни от къде и как тръгна твоята музикална кариера?

– Аз съм родена в гр. Кюстендил в семейство в което всички пеят, свирят и т. на т. непрофесионални музиканти но хора които обичат музиката, българският фолклор… майка ми, баща ми, леля ми,  вуйчо ми и така всички.  Баща ми е виновникът които е видял първи в мене някакви мои данни които съм имала тогава на 7 години, като малко дете и ме записа в музикална школа, където се обучавах дълги години. Учех и солфеж, учех и акордеон и пеене съответно, моят първи преподавател по пеене е маята леля, тя беше много добра певица навремето, солистка на кюстендилския ансамбъл Павлина Барабанска и така започнаха моите първи стъпки и любовта ми към музиката и към българският фолклор защото по принцип това да харесваш една музика и да я изпълняваш зависи от средата в която израстваш, зависи от музиката която ти е предоставена да слушаш и от там се формира любовта ти към определеният стил музика. Моята среда беше такава  и от там се формира моят усет и моята любов към българският фолклор. По късно вече на следващият етап кандидатствах в музикално училище,  кандидатствах в Котел и в Широка лъка, където бях приета и на двете места, между  другото но аз много харесах  природата в Широка лъка, харесах прекрасната база която имаше, тогава за онова време Широка лъка беше на много висока класа и като преподаватели, там преподаваха едни от най-добрите музиканти… имаше прекрасен пансион, стол, кабинетите… височко беше   на много високо ниво и за това предпочетох    музикалното училище в Широка лъка. В последствие като завърших дойдох в Благоевград. Започнах работа в ансамбъл “Пирин”, имаше конкурс, след това започнах да уча музикална педагогика   в Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, където съм и завършила. Това е общо взето моето израстване като музикант до този етап но след това разбира се, един музикант неможе да остане на това ниво, аз съм се развивала в смисъл такъв, че съм работила непрекъснато върху себе си, изграждала съм се  като изпълнител и като преподавател съм работила в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Благоевград. Това е един дълъг период за мен изграждането ми на музикалната кариера и постигането на нивото  като съм в момента.

Имаш много фенове и приятели с които се държиш много земно, много човешки… как постигаш това?

– Аз съм зодия телец, ние сме земни хора, земна зодия. Никога не съм била различна от това което съм в момента. Винаги съм такава каквато съм. Това което ми е в главата, това го казвам, мой близки го отчитат това като недобро мое качество, но аз немога да се променя, винаги ще си остана такава каквато съм била преди такава съм и сега…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене