Дупничани почетоха 3 март, сведоха глави пред саможертвата на опълченците, загинали на връх Шипка

Дупничани сведоха глави пред саможертвата на дупнишките опълченци, загинали на връх Шипка.

Под звуците на общинския духов оркестър кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, представители на Общински съвет-Дупница, политически партии, неправителствени организации и граждани поднесоха венци и цветя в чест на днешния 3 март, освобождението на България от османско робство.

Сред дошлите да се поклонят пред своите прадеди бяха и футболистите от представителния отбор на „Марек“, както и момчета от школата, водени от цялото спортно-техническо ръководство.

Тържествено бе издигнат трикольорът, като той премина през целия площад „Свобода“ в ръцете на момичета и момчета, облечени в народни носии.

„Нека сведем глава пред предците, пожертвали живота си за свободата на Отечеството. Предците, героично жертвали се, за да изкупят греховете на страхливите и мълчанието на слепите за петвековните сълзи на Майка България. Нека сведем глава за почит, но нека и вдигнем глава по-горди от всякога.

Защото днес празнуваме. Празнуваме, че сме наследници на гордите и смелите, че имаме в завещанието си не само печат на териториална независимост, но и плам да отстояваме и почитаме личната си и национална свобода. Да не забравяме, че свободата не е дар, а се отстоява всеки ден, с всяко решение, с всяка дума и дело“, каза в тържественото си слово инж.Чимев.

Тържествата продължиха на пл. „Свобода“ с богата музикална програма, в която се включиха смесен хор “Рилски звуци” към НЧ “Зора 1858”, танцов състав “Зора”, танцова школа “Терпсихора”, ВС „АртПоп”, фолклорно трио “Авлига” към НЧ “Пейо Яворов 1978” и балетна школа към НЧ “Зора 1858”.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене