28% по-високи цени на тока от 1 юли са поискали ЕРП-тата

Драгомир Стойнев

До 28% по-високи цени на тока от 1 юли са поискали ЕРП-тата, стана ясно от думите на председателя на ДКЕВР Боян Боев, пише вестник “Станарт” в днешния си брой. Той заяви, че от ЕВН са поискали поскъпване на дневната тарифа с около 8%. При ЧЕЗ и „Енерго-Про“ обаче желанието е цената на тока през деня да е с 13-14% по-висока от сегашната. И трите ЕРП-та искат ДКЕВР да увеличи нощната тарифа с около 2 пъти повече от дневната, заяви Боев. Това означава, че цената на тока през нощта може да поскъпне с между 16% и 28% спрямо сегашната.

Шефът на ДКЕВР отказа да обясни дали ще приеме предложенията. „Комисията ще анализира получените данни и ще има позиция до началото на юни“, каза Боев. И допълни, че до 30 юни, когато трябва да се вземе решението за цените, ДКЕВР ще е готова и с новата методика за компенсиране на разходите на ЕРП-тата и НЕК за изкупуване на зелената енергия.

Ако ТЕЦ „Варна“ спре от 1 януари 2015 г., 1000 семейства остават без хляб. Освен работещите 315 човека в района има още свързани с ТЕЦ-а фирми и хора. Това стана ясно на протеста на работниците в ТЕЦ-а по повод неяснотата дали ще запазят препитанието си.

„Ще настояваме за разсекретяване на договорите за приватизация, за да се види какви ангажименти са поети от държавата и от собственика ЧЕЗ и колко от тях са изпълнени“, заяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров. От ЧЕЗ са готови да инвестират 130 млн. евро в модернизация, но искат гаранция от държавата, че парите ще се върнат за 15 години.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене