Кръстьо Драгинов от Гоце Делчев – „Ученик на годината“ за 2016

Юлия БАЙМАКОВА
Кръстьо Драгинов не е от зрелостниците, които в последния момент решават какво ще кандидатстват. Още в седми клас, когато се явил на областна олимпиада по биология, той решил, че ще кандидатства медицина. Оттогава всяка година се представя успешно на националния кръг по биология. Но медицина без химия не може и Кръстьо започнал така упорито да овладява и тази наука, че премерил сили не само на национално, но и на световно ниво. Той е бронзов медалист от последната международна олимпиада по химия – Грузия, 2016г.
Талантливият младеж е ученик в ПМГ „Яне Сандански“ – град Гоце Делчев, профил Математика и информатика. Интересът му към математиката е генетично заложен у него, майка му е преподавателка по същата дисциплина. Кръстьо казва, че има голяма полза от тези знания, защото задачите по химия са полуматематически. Колкото до това, кои задачи предпочита – теоретичните или практическите, не се колебае да посочи първите, макар че и едните, и другите си имат и плюсове, и минуси.
Преди олимпиада е доста нервен, но щом му дадат изпитните материали, треската минава. Още докато чете условието, изключва всичко друго и при максимална концентрация вниква в дълбочината на проблемите. Изпитва удоволствие да приложи това, което е научил. Така е било и на тежкия изпит в СУ „Св. Климент Охридски“, където се е състезавал с десетте най-добри химици от 10. до 12. клас в страната. Така е било и в Грузия, на олимпиадата по химия, при конкуренция от 320 ученици, пратеници на над 80 страни. Състезанието е протекло при „строги мерки за сигурност“ – без мобилни устройства и далече от ръководителите – научни работници по химия. Кръстьо, макар и най-млад сред българските младежи, двама от които са имали опит от предишната международна олимпиада, по нищо не им е отстъпил. И четиримата са се завърнали в родината като бронзови медалисти при индивидуално класиране. А дали е доволен от постигнатото? Отговорът е категоричен: „Винаги може повече. Науката е необятна, затова и аз искам постоянно да надграждам знанията си.“
А как приема популярността, факта, че е носител на наградата „Ученик на годината“ – 2016, в родния си град, че лично кметът му благодари за високите постижения, че на него беше предоставена честта да запали светлините на коледната елха? Със задоволство, защото радва своите близки, преподавателката си по химия – госпожа Карамитева, училищния колектив, съгражданите си… Но славата не го променя, той си е все същият сърдечен и скромен младеж с трезв поглед за живота.
В момента Кръстьо отново упорито се подготвя за националните олимпиади по биология и химия. Сигурно ще защити завоюваните позиции, дори ще ги надхвърли, и то не само у нас, но и в световен мащаб. В това никой не се съмнява. През тази година му предстои и друга задача – да постави началото на своето медицинско образование. Ще следва в София, по-близо до родния край. Наясно е, че човек, иска ли да научи нещо, ще го научи навсякъде. Това е мнението и на тримата младежи, с които е бил в един отбор на международната олимпиада. Те вече са студенти и също са предпочели образованието в родината. Отсега не може да каже в каква област ще специализира, но го тегли най-вече към хирургията. Мисли заедно с това да работи и в областта на чистата теория.
Предразположението на целеустремения младеж към природните науки е очевидно. Интересно е дали заради тях е загърбил изкуствата, спорта. Съвсем не, има си момчето изграден вкус в областта на различните изкуства. Предпочита театъра пред киното, за да види „на живо как се случват нещата“. Слуша всякаква музика, стига да го завладее „от първа нота“. Колкото до изобразителното изкуство, държи на реалистичните картини, „все едно са фотографии“. От спортната палитра е избрал тенис на корт, и то не само като зрител, а и като спортист.
Целеустремен, одухотворен, приветлив, скромен – такъв е дванадесетокласникът Кръстьо Драгинов. Наясно с ценностите в живота, със стойността на постигнатото и на това, което му предстои.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене