Никога неразказано! Директно от страниците на вестник „Топ Преса“ – ДОСИЕТО „БАШЕВ“ (Част 2)

ПЪРВА ЧАСТ ПРОЧЕТИ ТУК!

ВСИЧКИ ГОВОРЯТ ЗА НЕГО,А САМО ТОП ПРЕСА РЕШИ ДА ГО ПОКАЖЕ: Досието „Манол“ – истината за агентурното минало на Ахмед Башев!

Страницата подготвиха Велик КОЖУХАРОВ и репортерът на Топ Преса Ралица ВАСИЛЕВА

Защо го правим? Защото Топ Преса има кауза, а тя е – търсене на истината. В този политически чувствителен период ние няма как да под­минем една истина, за едни нищо, за други – всичко. Това е историята на Ахмед Башев. За едни ангел, за други са­тана, за трети обикновен човек. Докъде е лицемери­ето в обществения образ и докъде реалното му лице, преценявате вие, уважаеми читатели. Но ние сме първа­та медия, която реши да пуб­ликува това:

Ахмед Башев, народен пред­ставител в 42-то Народно съ­брание от парламентарната група на ДПС.

Негова­та принад­лежност към ДС е офици­ално раз­крита от комисията по доси­етата през 2009 г. при проверка­та на кан­дидатите за народ­ни пред­ставители в 41-то Народно събрание. Ахмед Ба­шев (1964 г.) е вер­буван от Областно управле­ние на МВР-ДС в Благо­евград през май 1988 г. под псевдонима „МАНОЛ”. Тогава е 24-годишен. Това е периодът, в който в НРБ протича насил­ственото преименуване на бъл­гарските турци, включително и в родния му край (с. Рибново).

Досието му е запазено и в него съществуват собстве­норъчно подписани донесения за турското население в с. Риб­ново, в периода 1987-1989 г. той е учител в местната гимназия. По ирония Башев е роден през 1964 г. в с. Рибново, където същата година е проведен „възро­дителен процес”, срещу който на­селението се вди­га и съпротивата е потушена със сила от комунис­тическия режим.

На предсрочни­те парламентар­ни избори през май 2013 г. 49-го­дишният Башев е избран за депу­тат като водач на листата на ДПС в 1-и МИР-Бла­гоевград.

Той е най-младият агент на Държавна сигурност в 42-то Народно събрание сред всич­ките 13 народни представите­ли, свързани с комунистиче­ските тоталитарни служби.

До влизането му в парламен­та Башев е дългогодишен кмет на община Гърмен (1999-2011). През 2009 г. ДАНС го арестува за кратко и го разпита по обви­нения в провеждането на ра­дикален ислям, които впослед­ствие не се доказаха.

На парламентарните избори през 2009 г. той е кандидат за депутат от листата на ДПС, но не успява да бъде избран.

В 42-то Народно събрание е избран за зам.-председател на Комисията по и инвестицион­но проектиране. Той е и член на Комисията по ре­гионална политика и местно самоуправле­ние.

Неотдавна жители на Рибново го обви­ниха, че стои зад оп­итите за кадруване в селото с уволнение­то на изпълняващия длъжността директо­ра на училището.

Ахмед Башев не от­говори на изпратена­та преди настоящата публикация покана от desebg.com за комен­тар или позиция по въпроса за агентур­ната му принадлеж­ност към бившата Държавна сигурност.

ДА ДОНАСЯШ КАТО СТУ­ДЕНТ ОЩЕ ПРЕДИ ДС ДА ТЕ ВЕРБУВА

Запазените архив­ни материали от дос­ието разкриват, че ин­тересът на Държавна сигурност към Ахмед Башев и конспира­тивните контакти с него са още през декември 1983 г., далеч преди да бъде оформен доку­ментално като агент пет години по-късно.

По това време той е 19-годи­шен студент 3-ти курс в тога­вашния Висш физико-матема­тически институт в Пловдив под името Андрей Малинов Башев.

Оперативният работник от ДС, осъществил контакта с него, подчертава, че Башев ще бъде вторият човек от с. Риб­ново, който ще завърши висше и органите разчитат на него да променят бита и културата на родното му село.

ЛВ „АЛБЕН”

ДС го използва като лична връзка (ЛВ) под псевдонима „АЛБЕН” за обезпечаването на Висшия физико-мате­матически институт в Пловдив, където Башев е студент. Цел­та е да донася срещу състуденти от бълга­ромохамедански про­изход.

От тези ранни години в доси­ето му фигурират данни, че той донася информация за различ­ни прояви и коментари на свои колеги. Така например предава информация за студент, който коментира, че живота на Запад и Япония е привлекателен и прави сравнение с ниския стан­дарт на живот в НРБ.

ЛВ „АЛБЕН” донася на ДС и за студент, който коментира политиката на съветския лидер Андропов, което тогавашната комунистическа власт и Дър­жавна сигурност приемат за форма на антисъветизъм. Още в тези ранни години на конта­ктите си с ДС Башев има афи­нитет и към по-тривиални про­яви, които прави достояние на оперативните работници от ДС. В случая такъв е доноса срещу студент, който продава на чер­но дънки.

Срещите с ЛВ „АЛБЕН” са ре­гулярни през два месеца. По­ставената му е и по-сериозна задача: да указва влияние вър­ху тогавашния кмет на родното му село Рибново за промяна на облеклото на жителите му. В докладите на ДС е посочено , че Башев определя съселяните си като „невежи и прости”.

ПРОУЧВАНЕТО НА БАШЕВ ЗА АГЕНТ НА ДС

През 1988 г., след „възродителния про­цес” интересът на ДС към Башев се засилва. ДС се спира на него като в търсенето на агент, чрез който може да се оказва положи­телно въздействие на населението в Рибново и да отразява дейст­вителното положение него.

„Като подходящ се явява лицето Андрей Малинов Башев ро­ден 22.01.1964 г. в с. Рибново, имайки въз­можност да работи сред интелигенцията”, е посочено в един от документите на ДС. Ко­мунистическата власт има отдавнашен про­блем в Рибново, чието население ДС опре­деля като „обхванато от религиозен фана­тизъм, включително и младежите”.

ДС отбелязва, че Андрей Малинов Ба­шев (Ахмед Башев) е с завър­шено висше образование, спе­циалност математика, член на ДКМС и от края на 1987 г. ра­боти като учител. Баща му е му е член на БКП, отговорник на лавката за детски закуски в се­лото, а майка му работи в АПК.

В проучването му от ДС пре­ди вербовката е посочено, че още като студент с него е осъ­ществен оперативен контакт. „Определените му срещи при­

 емаше с желание и на същите се стремеше да ни дава вярна и точна информация”, е записано в документа.

ВЕРЕН НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И В КАЗАР­МАТА

От мате­риалите, свързани с проуч­ването на Башев се разби­ра, че по предло­жение на ДС в Гоце Делчев в казармата с Башев е установен контакт от Пето управле­ние на ДС (военното контра­разузна­ване, ВКР. В продъл­жение на 2 години той е ре­довен на срещите и ВКР дава положи­телна оценка за разговорите с него.

Интересно е че през ноември 1987 г. Окръжният комитет на БКП в с. Гърмен се насочва към Башев с желанието да го издигне за кмет, но той катего­рично отказва, тъй като нямал необходимия организационен опит. И този факт ДС не е про­пуснала в досието му.

РЕЦЕПТИТЕ НА БАШЕВ ЗА „ВЪЗРО­ДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС”

Още преди да бъде вербуван, Башев активно продължава да информира ДС. В края на ноем­ври 1987 г. обаче той вече се е „специализирал” по пробле­мите на „възродителния про­цес” и предлага на Държвана сигурност рецепти за успеха на насилствената смяна на име­ната.

Донесенията му са под фор­мата на „заявления” под които се подписва с името си Анд­рей. В тях Башев посочва, че за „неудачите” с възродител­ния процес. Определена вина има партийното ръководство и учителите в селото. Основ­ните фигури, които трябва да ръководят и направляват въз­родителния процес – учители­те не се задържат в селото и не спят там. Прекарват само по 4-5 часа на ден. Партийното ръководство също е укорено от Андрей, поради липса на личен пример. Андрей донася и за негови съселяни, които според него играят на комар.

През февруари 1988 г. Анд­рей Башев донася на ДС, че в Рибново „не се чувства необ­ходимата непримиримост, от страна на партийните членове в селото, не правят забележки на жените и не се налагат ни­какви глоби”.

Докладва дори за неспазва­не на новия ритуал при погре­бенията на починали в селото, както и че при гласуването на изборите през февруари 1988 г. повечето от жените не са оти­шли до урните, а от тяхно име са гласували мъжете им.

В заявление от май 1988 г. Андрей Башев посочва, че „въз­родителният процес така и не върви. Имайки предвид опита на другите села в нашата сис­тема по какъв начин те решиха проблемите. Още дълго време ще тъчем на едно и също мяс­то, ако цялото ръководство на селото не се оглави от местни кадри – директор на училище, партиен секретар и другите ръ­ководни длъжности”.

ДС: АНДРЕЙ БАШЕВ НЯМА ПРО­БЛЕМ С ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС

В плана за вербуването на Башев от ДС през пролетта на 1988 г. изрично се посочва, че „по възро­дителния процес няма проблеми. Убеден е в правотата на същия”. Определен е като под­ходящ е за агент на Д, привлечен на патрио­тична основа.

По време на вербов­ката му (26 май 1988) присъства и полковник от ДС – началник на Районното управление на МВР-ДС в Гоце Дел­чев. Обясненно му е, че задачите, които му поставят, са за­дачи на партията и че се опират на честни и верни на партията хора.

ВЪЛНЕНИЕТО НА БА­ШЕВ ДА СТАНЕ АГЕНТ „МАНОЛ”

„Башев се раз­вълнува и откро­вено благодари за оказаното му доверие, споделя, че осъзнава отго­ворността, която е поел и в бъдеще с желание ще про­дължи с решаването на на­шите задачи”, се посочва д доклада за вербовката му.

Предложено му е да си избере псевдоним и той избира „МАНОЛ”.

„На ново вербовъчния аг­ент не взехме декларация за сътрудничество, тъй като според нас не се нала­га, изхождайки от негова­та готовност, както преди, така и сега да сътрудничи”, подчертава ДС.

ДОНОС СЛЕД ДОНОС

В тази част на досието на Ахмед Башев доносите се ре­дят един след друг. Те са на­сочени срещу различни него­ви съселяни. Срещу група от 7 работници, които си изкарват хляба в с. Струмяни, но оттам пътували до София, където по­сещават джамията.

Агент „МАНОЛ” донася за коментарите в Рибново относ­но решението на ЦК на БКП по селското стопанство през 1988 г. Общото мнение , е че хората не вярват на партийните ре­шения и обещанията за ниски цени.

През септември 1989 г. „МА­НОЛ” коментира, че новият пар­тиен секретар в селото съвсем е объркал „възродителния про­цес”, защото бил тръгнал да си решава собствените проблеми и да използва положението си. Този секретар, според доку­ментите на ДС Манчо Джуркин, който неотдавна обвини Башев за отстраняването си от поста временно изпълняващ длъж­ността директор на училището в Рибново. Тогава, през 1988 г. Джуркин е коментирал, че в партията е затъпял и има мно­го свободно време.

В досието на Ахмед Башев съществува и донесение от ав­густ 1989 г. по време на т. нар. Голяма екскурзия. Отбелязано е, че „с пристигането на вой­ници от специалните войски и тяхното дежурство в селото не се забелязват коментари дори от страна на възрастните”. Ако някой започвал да говори по темата Турция веднага бил пре­късван от останалите.

ДА ДОНАСЯШ НА ДС СЛЕД 10 НОЕМВРИ 1989 Г.

Агент „МАНОЛ” се оказва изключително верен на ДС. От досието му е видно, че той продължава да донася и след оттеглянето на Живков от властта и рухването на ко­мунистическия режим.

В сведение от 24 ноември 1989 г. „МАНОЛ” предава на Държавна сигурност каква е обстановката след Ноем­врийския пленум (на който Живков е принуден да се от­тегли, бел. ред.) и реакциите след първия митинг (на 18 ноември 1989 г., бел. ред.). Според информацията обста­новката се е усложнила, а жителите на селото са изди­гали вражески лозунги като „Дойде и вашия ред”, „Край на червения терор” и „Смърт на червените”.

Според агент МАНОЛ” властта „трябва да предпри­еме конкретни мерки срещу някои от най-активните лица, защото в противен случай ще се стигне до сблъ­сък”.

Аген­тът търси опера­тивния си работник дори и в началото на 1991 г. за да ги информи­ра как се развиват нещата в Рибново.

По­следното му доне­сение е от юни 1991 г., регистри­рано вече в служба „Защита на кон­ституция­та”, на­следник на Второ главно управле­ние на ДС

В него „МАНОЛ” поделя впечатленията си от свое по­сещение в Турция. Поставена му е задача да следи за „из­казвания на националистиче­ска основа, за изява на екс­тремисти и за изяви по време на курбан-байрама”.

Така Ахмед Башев остава верен на ДС до края й. Ня­колко години, както и други агенти на тоталитарния кому­нистически режим, той ще на­прави политическа кариера в в партия „Движение за права и свободи“.

https://www.youtube.com/watch?v=eB7B2wVDSbY

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене