Докога ще има щъркели в Гоце Делчев?

С настъпващата пролет и идването на щъркелите в Гоце Делчев, както и заради тревожната статистика, че щъркеловите гнезда в града намаляват чувствително, в повечето случаи заради човешка дейност и безхаберие, разговаряме с председателя на Българското движение за защита на птиците, клон Гоце Делчев, Димитър Попов.

Г-н Попов, какво се случва с щъркеловите гнезда в района на Гоце Делчев и какви са поверията за тях и за самите щъркели, които всяка пролет вият гнезда както в града, така и в селата в целия регион?

От дълги години хората свързавт пристигането на щъркелите с настъпването на пролетта, пред който сезон се намираме в момента. Освен това щъркелът се възприема и е символ на плодородието, щастието и благоденствието. Щъркелите заемат и много важно място в българския фолклор и традиции като едни от най-почитаните птици. Поверието говори, че ако щъркел свие гнездо върху нечия къща или имот, то стопаните ще се радват на седем години щастие. И обратно, ако човек разруши щъркелово гнездо, го чакат седем години нещастие.

И точно затова ли народният морал и поверията най-вече забраняват събарянето на щъркеловите гнезда?

Да. На първо място точно заради това, народният морал и останалите поверия, в които всички малко или повече вярваме, забраняват събарянето на щъркеловите гнезда, безпокоенето на птиците и събирането на яйцата им. В миналото щъркелите са строили своите гнезда върху старите дървета, но с тяхното изсичане са се принудили да се заселят в градовете и селата ни.  Заради бързо развиватаща се инфраструктура в населените места, щъркелите се сблъскват с модерните човешки изобретения.

„Изправят“ се пред нови заплахи, като електропреносните мрежи, ветрогенераторите, самолетите, антените на мобилните оператори, автомагистралите, автомобилите и много други. Въпреки, че в днешно време се полагат много усилия от природозащитниците за тяхното опазване и въпреки, че популацията на щъркелите  в България е сравнително стабилна за момента, белият щъркел е силно уязвим.

Ние от БДЗП-Гоце Делчев знаем точния брой и точното местоположение на всяко едно гнездо. Внимателно следим  и анализираме какво се случва. Към момента обаче, ситуацията не е много оптимистична.

Какво искате да ни кажете, г-н Попов, че щъркеловите гнезда и самите щъркели, на които се радваме всяка пролет всички както в Гоце Делчев, така и в региона, намаляват?

Да, именно върху това искам да акцентирам и ще обясня тези притеснения с факти. По време на седмото международно преброяване на белия щъркел през 2014 г., в което се включихме, регистрирахме само шест щъркелови гнезда в Гоце Делчев. През 2016 г. две от тях вече бяха необитаеми. Всичко това е следствие от човешката дейност. Ако това продължи с такова бързо темпо, то след три-четири години можем да останем без щъркели в Гоце Делчев. За сравнение ще кажа, че само в село Баничан гнездата са вече 12 на брой.

Заради дългогодишната ни работа и заради доброто сътрудничество с медиите, хората вече са достатъчно информирани и знаят, че е необходимо щъркелите да се опазват. Много често самите те инициират дейности за изготвянето и поставянето на изкуствени платформи. Дори предотвратяват посегателства върху белите щъркели и връщат техните малки обратно в гнездата им. Имахме такива случаи през тази и предишни години.

Затова твърдя, че медиите са най-силният инструмент за формирането на общественото мнение. Ние сме щастливи, че се радваме на толкова голямо внимание и с радост можем да заявим, че общуваме добре взаимно. Знаем, че отдавна сме спечелили любовта и симпатиите на хората заради многобройните дейности, които осъществяваме, понякога  и заедно. Именно вие, медиите  и хората, ни информирате за всичко, което се случва в района. По този начин при нас постъпва информация, която все още е незвестна никому.  Тя е изключително полезна и за самите нас.

Бихте ли споделили такъв случай за проявена съпричастност от граждани и институции за читателите на ИНФОМРЕЖА?

През 2015 г., например, ние получихме информация, че сградата на „Булгартабак“ в Гоце Делчев е преминала в частни ръце и предстоят ремонтни дейности, които налагат събарянето на едно от най-старите гнезда, което се намираше върху комина на югозападната страна на сградата. Имаше опасност, то да бъде съборено още докато щъркелите отглеждаха своите малки.

Веднага съобщих в общината, също информирах и РИОСВ Благоевград. Скоро получих обаждане от общината. Казаха, че собствениците на сградата питат кога е възможно гнездото да бъде съборено. Зарадвах се, все пак и това беше нещо, макар и минимално за момента. Съветът ми беше гнездото да бъде съборено в края на месец август.

Срокът бе спазен, всичко беше точно на  въпреки това исках да обсъдя и възможността за изграждането на изкуствена платфорама, така че гнездото да не бъде изцяло унищожено. Проведох  разговор с директора на Булгартабак, Иван Терзиев и двамата архитекти на общината. На въпроса къде предлагам да бъде изградена платформата, отговорих, че е хубаво да бъде близо до мястото където е било старото гнездо, а именно – върху покрива на сградата.

Последваха множество срещи и разговори, стигна се до компромисен вариант, тъй като беше възможна  нова смяна на собствениците на сградата и допълнителни реконструкции, които не позволяваха платформата да бъде изградена върху покрива. Беше издигната метална тръба с височина почти колкото двуетажна къща.

Върху нея беше поставен върбов кош и малко дървестни клечки но за съжаление щъркелите само кацнаха няколко пъти, но не построиха гнездо там и платформата остана празна през лятото на 2016 година. През есента беше съборена и се изгради нова. Новото и местоположение беше върху покрива. Мохарем Хаджи, който построи и двете платформи, сподели, че сградата няма да сменя собствениците повече. Освен това каза, че сякаш шумът е попречил щъркелите да построят гнездото си върху старата платформа, тъй като тръбата е куха, а шумът от колите се завихрял и горе ставал  в пъти по-силен.

Ние, разбира се, благодарим на него и на всички от община Гоце Делчев, че не позволиха най-старото гнездо в града ни да бъде унищожено напълно. Сега ни остава само да чакаме, за да видим какъв ще бъде резултатът през тази година, когато щъркелите пристигнат.

През миналата 2016 г. имаше и още една интересна случка. Събориха щъркеловото гнездо, което се намираше върху съоражение в двора на бившата консервна фабрика. Оказа се, че собственик на мястото е председателят на Общинския съвет Ангел Гераксиев. Говорих с него,обадих се отново в общината и, както си му е редът, сигнализирах РИОСВ-Благоевград. За щастие всичко се разви благополучно, гнездото бе запазено след събарянето му и след това е повдигнато върху изкуствена платформа. Вярно, получи се малко закъснение, но двойката щъркели успя да излюпи и отгледа 4 малки щъркелчета.

Как трябва да се противодейства на тази тревожна тенденция – намаляването на щъркелите? 

Всички харесваме историите с щастлив край. Хубаво е, когато в тях участват повече хора, защото е немислимо да правим каквото и да било без осъзнаването на нуждата от опазването на птиците, без съзнанието, че те са ни необходими, за да съществуваме. Нека си пожелаем дни преди настъпването на пролетта и преди да са пристигнали щъркелите в нашия регион, повече хора да възприемат опазването на щъркелите и птиците като свой дълг и най-вече, да разберат, че с нашите недобросъвестни действия, допуснати неволно или не, в повечето случаи причиняваме огромни вреди на природата всеки ден.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене