Свържете се с нас

Култура

В Банско споменът за Левски е жив

Публикувано

на

В навечерието на 144 годишнината от гибелта на националния ни герой Васил Левски, в Банско бе изнесена презентация на тема „Памет за Апостола“. Учениците от НУ „Св. Паисий Хилендарски“ и СУ „Неофит Рилски“ тръгнаха по следите на българската памет за Апостола. Директорът на Музеен комплекс – Банско, Светла Барякова, подари на всички присъстващи, ученици, учители и жители на Банско, една виртуална обиколка из местата, където е материализирана паметта за Апостола – Къкринското ханче – първият музей в България, посветен на делото на Апостола, Музеят „Васил Левски“ в Ловеч – градът, избран от Апостола за революционна столица на България, където се намира най-богатата сбирка от лични вещи на Левски и родната му къща в Карлово.

„Всеки българин носи името на Васил Левски в сърцето си. Всеки чувства по свой начин признателността към решителния и жертвоготовен млад мъж от Карлово, благодарение на който след няколко поколения на робство, българите разбират, че могат сами да се освободят, стига да се подготвят добре. Седем години без страх и почивка Левски бродел из България, повдигал духа на населението, създавал революционни комитети, които да организират освобождението на свидното отечество“, с тези думи г-жа Барякова накара всеки един в залата да притаи дъх и да отдаде заслужена почит на Апостола.

В края презентацията учениците отговаряха на въпроси свързани с местата, където се съхраняват спомените за Апостола и напомнят за делото му, а далите верен отговор бяха наградени с тетрадка с неговия лик. Всички си дадоха обещание за среща  на 18 юли, когато заедно да отбележат 180 години от рождението на големия българин.

коментара

Култура

Откриха шестия студентски пленер „В духа на Майстора“

Публикувано

на

За шести път в кюстендилското село Шишковци, където е живял и творил 30 години големият ни художник Владимир Димитров-Майстора, бе открит пленер за студенти по живопис и склуптура в Художествената академия.

Пленеристите в тазгодишното издание са 16 – двама от Академията в Белград, както и студент от Черна гора. Към проявата има участие и катедра „Изкуствознание“ към Художествената академия. Студентите ще останат седмица в Шишковци, в Кюстендил, ще посетят атрактивни и забележителни места край река Струма, ще участват в черешобер, който сега е в разгара си. Накрая по традиция ще покажат сътвореното по време на заключителна изложба в една от залите на художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил.
Пленеристите бяха приветствани от кмета на Шишковци Климент Терзийски. „Имам надеждата и някой от вас да стигне върха и успехите на Майстора“, пожела им Терзийски.

коментара

Продължете с четенето

Култура

Чудотворната икона на Св. Богородица Скоропослушница пристига в Банско

Публикувано

на

Чудотворната икона на „Св. Богородица Скоропослушница (Дохиярска)” ще пристигне в храм „Света Троица” Банско на 01.07.2019г, като в същия ден ще бъде отслужена Празнична вечерня. На 2.07 от 08:00ч. ще започне Утринната литургия, а в 09:00ч. Светата литургия.

През цялото време чудотворната икона ще бъде поставена насред храма за молитвено поклонение. В богослуженията ще вземат участие: Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит г-н г-н Серафим, Заподноевропейският митрополит Антоний, архимандрит Василий, монасите от Светогорския манастир Дохияр и храмовите свещеници.

Светата икона се нарича Скоропуслушница, тъй като бързо чува молитвите на вярващите, а Светинята е изписана и осветена в Дохиярската света обител, където още през десети век се е прославил оригиналният й чудотворен образ.

коментара

Продължете с четенето
Loading...
loading...

Магазин за бои и мазилки JUB

Facebook

КАЛЕНДАР

юни 2019
П В С Ч П С Н
« май    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

ПОПУЛЯРНИ