Без категория

Преглед на националния печат

печатВ. „Капитал Daily“

България ще плати 3.9 млн. лв. вместо ЕС заради нарушения по „Околна среда „Това е малко над 2% от плащанията на програмата за 2012 г.

Министерство на околната среда и водите ще плати 3.88 млн. лева вместо Европейския съюз заради нарушения по програмата „Околна среда“. Сумата е 2.11% от сертифицираните плащания на ОПОС за 2012 г. – 184 млн. лева. Това обясни в понеделник екоминистърът Искра Михайлова. България сама си налага въпросната корекция след редовна проверка на агенция „Одит на средствата от ЕС“ (ОСЕС) за изпълнението на програмата през 2012 г.

 Обратно на училище

Мечтали ли сте си някога студентите по бизнес и мениджмънт в университетите да учат за вашата компания? А защо не да ви помогнат да намерите решение на бизнес проблемите си? Само че шансът технологични гиганти като Apple, Google, Microsoft и Facebook да попаднат в учебниците е доста по-голям, отколкото на стартираща компания, която все още не е стъпила на световните пазари.

 В.“Сега“

МВР изпадна в конфузна ситуация заради репортаж за Делян Пеевски

Трети ден вътрешният министър Цветлин Йовчев отказва да обясни как е изтекла информация от МВР към депутата от ДПС Делян Пеевски. От репортаж на френско-германската телевизия ARTE стана ясно, че само час след заснемане на имоти на семейството му е оказан натиск върху оператора да спре излъчването на материала.

 Евролистата на Първанов не изненадва с нови попълнения

Стари лица се завъртяха в прогнозната паралелна лява евролиста, която инициативата на бившия президент Георги Пъванов АБВ се очаква да обяви днес, показа проверка на „Сега“. Заради дълбоката тайна, в която бе обгърната листата, се завъртяха и конспиративни теории, че е възможно в последния момент да се постигне договорка с БСП, за да не се стига до разцепление на левия електорат.

България рискува да бъде осъдена в Страсбург заради новия Изборен кодекс

Временната парламентарна комисия за изработване на нов Изборен кодекс заседава вчера с амбицията изборите за Европарламент през май да се свикат по нови правила въпреки риска държавата да бъде осъдена в Страсбург. Проблемът е, че поради малкото оставащо време ще бъде нарушен Кодексът за добра изборна практика, изработен през 2003 г. от Венецианската комисия и прилаган в практиката на Европейския съд за правата на човека.

В.“Стандарт“

Дават 6 млн. за малките болници

6 милиона лева ще получат 42 общински болници в отдалечени и труднодостъпни региони на страната през тази година, научи „Стандарт“. Сумата и списъкът с лечебните заведения кабинетът ще гласува съвсем скоро, тъй като е част от приоритетите му за тази година.  Шестте милиона ще бъдат разпределени на 42-те общински болници според броя на преминалите пациенти през тях. Средно на клиника се падат около 142 хил. лв. за година. Въпреки че сумата не изглежда голяма, реално тя е колкото бюджета на болницата по здравна каса за 12 месеца.

Монахиня се жалва от секстормоз

Нов секскандал тресе църквата. Брат на монахиня от Калоферския манастир е сезирал главния прокурор Сотир Цацаров и Пловдивския митрополит Николай, че изповедникът й „посяга сексуално, но, слава Богу, се е отървавала без полов акт“. Това разказаха пред „Стандарт“ негови близки и изпратиха до редакцията копие от жалбата на Мирослав Ангелов от Козлодуй. Спешна проверка на Пловдивския митрополит Николай ще установи фактите.

 В.“Монитор“

Болници изнудват пациенти с бележки за кръв

Болници изнудват с бележки за дарена кръв роднини на пациенти преди операция. Подобно изискване не фигурира в нито един нормативен документ и е незаконно, установи репортерска проверка. Практиката е въведена от 1988 г., когато за пръв път започва да се усеща кризата за кръв. Тя стана „задължителна”, след като в началото на 90-е на болниците бяха наложени лимити за потребление, над които те трябва да плащат символична сума на центровете за кръв, плазма и кръвни продукти, поясниха хематолози.

Парк с фонтан на мястото на Мавзолея

Парк с фонтан ще смени паркинга пред бившия Княжевски дворец в столицата. За тази цел архитектите предвиждат площад „Княз Александър І” да бъде повдигнат с няколко метра. По този начин той ще стига до стига нивото на входа на бившия царски дворец, а отдолу пък ще преминават колите. Тази идея е част от проектите, подадени в конкурса за нова визия на центъра. В петък журито ще обяви 4-те най-добри проекта.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене