БЕЛИ РОБИНИ! Вижте как работят жените в този шивашки цех, ще се шокирате

Глоба до 15 000 лв. грози италианеца Луиджи Каприоти, който остави без заплати 200 шивачки в Дупница. Санкцията е за досега установените нарушения на организацията на труда и за неработеща вентилационна система в цеха. Все още се извършват замервания на вредните за здравето химикали от лепилата и кожите.

Служители от Инспекцията по труда в Кюстендил втора седмица проверяват условията на труд на шивачките. Източник на в. „Струма“ съобщи, че са установени нередности и в трите цеха, намиращи се в сградата на бившата фабрика „Еврошуз”. Монтираната вентилационна система в цеховете не се използва. Техниката стои само за пред проверяващи органи, са установили инспекторите. Има съмнение за наличието на вредни химични вещества за здравето на работниците в цеховете и поради тази причина ще се извърши замерване, ако се окаже по-висока емисията на вредни химикали във въздуха в цеховете, собствениците им ще отнесат съответно наказание.

Открити са нарушение в организацията на труда. Не се спазва изискването за 8-часов работен ден. Когато има поръчки, работниците се трудят извънредно, но не се води точна статистика кой колко извънредни часове е работил, за да получи съответното възнаграждание. По нареждане на инспекторите управителите на трите цеха изчисляват колко часа извънреден трус е положил всеки работник и ако се окаже, че те не отговарят на изнесените данни, ще бъдат наложени глоби.

За установените до момента нарушения глобите са от 1500 до 15 000 лв.

ЙОРДАНКА ПОПОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене