Как петричкият „доайен“ Ташко Сульотов си позволява да потъпква елементарните етични норми

Откога футболните треньори станаха и критици на журналистите и защо колеги всячески им помагат в името на единия хонорар и лична неприязън?

Васил БОРИСОВ

Тези питанки се налагат от едно събитие, което хвърли сян­ка върху иначе коректния тон сред спортните журналисти в Югозападна, които не е тайна, че винаги са си помагали. Сянка върху това впечатление хвърли един колега от Петрич, който претендира, че е „доайен“ и му се дължи уважение. Ташко Сульо­тов, работещ за информационен сайт в Пиринско, а още за в-к „Вяра“, за централна информа­ционна агенция и т.н, в което няма нищо лошо. Все пак всеки търси да намери място под слън­цето и да изкарва прехраната си, но нека да не става за сметка на други хора, защото е възмутител­но как с действията си се опитва да изкара себе си един „истински ангел“ за разлика от останалите, които са „некомпетентни и неко­ректни“. Нека обаче започнем по реда си.

СЕРИЯ НОМЕР 1

Въпросният колега си позво­ли да даде воля на думите на треньора на „Струмска слава“ Владимир Димитров и с негова помощ да атакува свой колега и съгражданин от Петрич с цел именно да покаже колко е добър Ташко Сульотов и колко лош и зложелателен е кореспонден­тът на „Меридиан мач“. Дали не става дума за персонално разчистване на сметки, на този въпрос, всеки може да си отгово­ри!!! Изявлението на наставника на радомирци бе по повод втора­та контрола на тима му през тази зима срещу „Беласица“, която обаче не завърши. Спарингът бе прекратен в 80-та минута, защо­то именно треньорът на втория в класирането на Югозападната Трета лига реши да извади от­бора от терена. Повод за това, недоволството от няколко съ­дийски решения, което вече е дежа вю и нищо ново по родните терени, макар че оставя неприя­тен привкус. В България сме се нагледали на такива сцени и то в официални мачове. Интересно е, какво се случи след това. Г-н Димитров прочел няколко публи­кации по темата даде обяснение, което е добре, но и реши да си излее гнева върху кореспонден­та на „Меридиан мач“ от Петрич. Според него журналистът не отразявал правилно събитията. Ето какво заяви наставникът на „Струмска слава“ пред сайт от пиринско:

„По повод изтеклата информа­ция в медиите за прекратяване на контролния мач „Беласица“ – „Струмска слава“ при резултат 3:1 за петричкия тим на стадиона в Лебница, че старши треньорът на гостите Владимир Димитров извежда възпитаниците си от терена в 74-та минута, получихме отговор от набедения за това нещо. „Основната вина да изве­да преждевременно моите фут­болисти от терена бе изключи­телно неадекватното съдийство. Грешните решения на главния арбитър повишаваха непрекъс­нато напрежението сред нашите футболисти. Най-фрапиращи мо­менти бяха неотсъдените две дузпи срещу нашия нападател Мариян Хаджиев, който веднъж беше подсечен от защитник, и веднъж от вратаря на „Беласи­ца“. Третият гол за отбора на домакините беше от­белязан от явна заса­да. За да не се стигне до нещо нежелател­но, реших да изведа преждевременно моите футболисти. Дебело подчертавам, че нямам претенции към играта на футболистите на „Беласица“, които играха много мъжки и тър­сеха победата. Никой няма полза от такова съдийство, най-вече в контролни мачове. Не прави чест на местен журналист, представи­тел на „Меридиан мач“, който си е позволил да ме петни непра­вилно, като му препоръчвам за в бъдеще да отразява това, което действително става на терена, а

 не да хули мои колеги и футболи­сти от гостуващи отбори”, споде­ли Владимир Димитров.“

Уважаеми читатели, всички знаят, че ние като медия никога не сме търпели някой да ни каз­ва как да си вършим работата и заради това е нашата реакция, но пък ще запитаме кога футболни­те треньори започнаха да ана­лизират журналисти, а не да си гледат работата и се присъеди­няваме към гласа на други спорт­ни медии като sportnaarena.com, както и на други от бранша, кои­то също не останаха безучастни към откровената обида. Тук ис­каме да зададем няколко въпро­са?

  1. Г-н Димитров, с какво коле­гата е отразил неправилно мача?
  2. Дали с това, че е публикувал истината, която единствено май вие все още отричате, а именно, че по ваша команда отборът е напуснал демонстративно сре­щата?
  3. Това е истината, чиито сви­детели са станали всички, при­съствали на мача?
  4. Дали знаете какви са санк­циите за подобно деяние според правилниците на БФС?
  5. Знаете ли името на въпрос­ния журналист, за когото вие го­ворите?
  6. Знаете ли, че той не е ня­какъв новак и анонимник, а уважаван от нас колега Станчо Станчев, известен със своята ко­ректност и честност при отразя­ване на събитията? Нещо доказа­но през немалкото години негова работа, което ни кара също да сме се убедили в коректността и професионализма му?
  7. Знаете ли, че най-малкото елементарно и нормално е все пак да говорите пред него, а не зад гърба му, използвайки посре­дници? В крайна сметка това май е нормално.
  8. С какво е хулил Вас, петнил е колегите Ви и футболистите на гостуващия отбор?

Също толкова нормално, както и да изразите личната си пози­ция. Вие можете да говорите и да дадете своето изявление за срещата, но доколко да правите анализ на работата на колега, който е запазил до последно коректността си, отразявайки събитието според случилото се. Ако беше написал, че някой от помощниците, публиката или футболистите е извадил отбора от терена, добре, наистина има за какво да претендирате и да коментирате за хули, петнене и т. н. Нима, г-н Димитров, вие не сте човекът, който извади тима на „Струмска слава“, вашите играчи, от терена? Дали скоро няма да издадете наръчник за спортния журналист под заглавието: „Как коректно да отразяваме срещите на моя отбор! Няколко съвета и напътствия“, в която да съвет­вате и да давате точни рамки на колегите да пишат за мачовете Ви? Очакваме го с нетърпение!!! Може би ще научим нещо ново и за това как през Вашите очи да гледаме мачове, а не да показва­ме реално случилото се.

Стига толкова обаче с това. Възрастен човек сте и ако бъдете честен към себе си, ще анализи­рате поведението си!!! Ние сме убедени в професионализма Ви като треньор и резултатите на „Струмска слава“ го показват, бъдете уверени и в нашия про­фесионализъм и недейте да се бъркате в работата на другите! По-важното обаче е друго!!!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене