Наливат 240 000 лв. в Хераклея Синтика и 1 300 000 лв. за нов пазар в Петрич

32,6 млн. лв. ще е бюджетът на община Петрич за 2017 г. Това е с 4,2 млн. лв. повече от миналата година, а за завишението в приходната част се разчита само на данъците и таксите, защото от общинските фирми не се очакват никакви приходи.

Това решение взе вчера Общинският съвет в Петрич на беззъба, разтеглена с много почивки и преминала в учудващо лежерен и колегиален тон сесия, каквато не е характерна за местните парламентаристи. Бюджетът бе приет с 22 гласа „за” и 8 „против” след няколко леки стилистични корекции в предложението на кметската администрация, 2-3 отпаднали точки заради включването им по недоглеждане и едно-единствено недообмислено предложение – селските кметове да получават по 1 лв. годишно на гласоподавател, за да не се налага да ходят до Петрич за четка или кутия с боя. Идеята беше на съветника Станимир Златков, който не бе преценил, че при това положение бюджетът на с. Богородица ще стане точно 16 лв., понеже в селото има 16 жители.

Против бюджета гласуваха съветниците от коалицията на бившия кмет Вельо Илиев – „Роден край”. Те всъщност не казаха какво точно не му харесват, но се опитаха да си придадат тежест с поискана поредна 15-минутна почивка, за да решат как точно да гласуват. Предвождани от колегата им Стоян Николов, опозиционерите даже се скриха в ресторант „Авалон”, за да умуват. Демонстрацията бе абсолютна излишна, защото на кмета Димитър Бръчков му трябваха 17 гласа, за да мине бюджетът, а той имаше в зала 21. За да демонстрира мускули пред хората на Вельо, мнозинството в лицето на председателя Георги Динев забави с още няколко минути поредното продължение на сесията, та да може в залата да влети съветникът от ГЕРБ Траян Стоименов, който идвал от чужбина. В крайна сметка, след като политическият цирк свърши, се стигна до стандартните благодарности от страна на вносителя на бюджета – кмета Бръчков, и последвалите вяли ръкопляскания от страна на съветниците.

В окончателния му вариант приетият вчера бюджет се различава съвсем слабо от подложения на обществено обсъждане. Например 50 000 лв. от завишението в приходната част ще бъдат събрани от завишените данъци за превозни средства и туристически такси, а ще бъдат изхарчени за културни мероприятия и развитие на туризма.

Най-големите пера в разходната част са образованието – 14, 945 млн. лв., 1 254 000  лв. ще отидат за здравеопазване, а 1 458 000 – за социално осигуряване.

Числеността на персонала, който ще виси на общинската хазна, тази година е  276 души, за чиито заплати ще бъдат похарчени 3 587 000 лв.

Леките корекции наляха 6000 лв. за ремонт на детската градина в с. Генерал Тодоров, ул. „Европа” в Петрич минава в режим изчакване, тъй като предвидените за ремонта й 30 000 лв. бяха пренасочени към улица в с. Яворница и подпорна стена в Струмешница, 15 000 лв. вчера бяха отклонени за ремонт на улица в с. Ключ, 40 000 лв. – за с. Кърналово, 5000 лв. – за външен водопровод в Долна Рибница, и т.н. Въпреки тези траншове половината от селата в Петричка община обаче ще трябва да изкарат годината без лев за ремонти. По тази причина, след като видяха, че чудо в последния момент няма как да стане, десетина от селските кметове, влезли на заседанието, побързаха да се измъкнат веднага след прекратяване на дебатите, когато стана ясно, че бюджетът минава.

Средствата за капиталовите разходи през тази година в Петрич възлизат на 4 228 634 лева /1 825 981 лв. за 2016 г./ През 2017 година в тях влизат и 1 300 000 лв. за изграждането на нов кооперативен пазар, осигурено е и външно финансиране от държавата. В бюджета за тази година е заложено довършване изграждането на канализация в най-голямото село Първомай, за което инвестицията ще е в размер на 120 хиляди лева. За най-проблемната улица в града – „Места”, се заделят 200 хил. лв., които да бъдат за нейното цялостно благоустрояване.

240 хиляди лева общината залага за инфраструктурата до културно-историческия обект – античен град Хераклея Синтика в местността Рупите. Средствата ще са за пътя до обекта, покрай комплекса на пророчицата Ванга.

130 хиляди лева ще се насочат за довършване бетонирането на новата част на тържището за плодове и зеленчуци край село Кърналово. 230 хиляди лева плюс 100 хиляди преходен остатък от миналата година се предвиждат през тази година за изграждането на Дом на покойника в района на гробищния парк.

По предложение на кметската администрация 70 хиляди лева ще бъдат разходвани за преустройство на последния етаж в ТК ГУМ – Петрич. Идеята е чрез ремонт и преграждане да бъдат обособени няколко зали за дейността на различни клубове и школи.

През тази година от бюджета се заделят средства за закупуването на климатици във всички общински детски градини.

Пари се осигуряват и за сондаж в село Марикостиново, който да даде известна самостоятелност по отношение водоснабдяването, което сега идва от съседната община Сандански.

За обезпечаване на културния календар през годината са предвидени 320 хил. лева, 400 хил. лева за спортните клубове и спортните прояви, 80 хил. лева са за отпускането на помощи по решение на Общинския съвет.

ВАНЯ СИМЕОНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене