Лица От Югозапада – 1 Ива Давидова: На прощъпулника си хванах аудиокасетата…

Първи гост на видео проекта “Лица От Югозапада” e Ива Давидова – „Слънцето“ на българския фолклор

Ива Давидова е родена на 10.12.1988 г. в гр.София. Още на 4-годишна възраст проявява интерес към музиката. Подкрепяна безрезервно от семейството си, тя започва да свири на пиано и да развива своя музикален талант, като изпълнява поп песни на различни участия и конкурси. Първата й изява на сцена е на осемгодишна възраст в Арт салона на Двореца на културата-гр.Перник. Следват години, през които интересите й гравитират между поп музика и фолклор, докато слънчевата певица не открива своето уникално място в народната музика, благодарение на срещата си с композитора Калоян Бакалов. Като солистка на детски хорове изпълнява много автентични народни песни и печели първи награди и дипломи от „East-west euro intelekt”-1999г. в НДК гр.София, „Орфеево изворче”-2002г., конкурс фестивал „Младежта твори”-2001г.на Софийски общински съвет, фестивал за изворен фолклор с.Дрен-2001г., ”Малките големи звезди”- 2000г. в гр. Пловдив и др. Едва 14-годишна лъчезарната Ива е първата изпълнителка нa студио ”Веселина”, която записва самостоятелна песен със заглавие ”Слънце”-2002г. с аранжимент на Калоян Бакалов. Към прекрасната композиция е заснет и едноименен видеоклип. Следват много записи на македонски и шопски песни: ”Понапил ми се Илия”, ”Внимавай кога се жениш”, ”Заколи ми черна кокошка”, ”Зайди, зайди ясно слънце”, ”Рада радомирка”, ”Песен за Райна Попгеоргиева” , ”Похвали се мома Елка” и др., като всяка песен младото дарование зарежда със своя позитивизъм и любов към българския фолклор. Песента „Рада радомирка”, подарена на Ива от народния певец Георги Гьолски, става тотален хит. През 2006г. младата изпълнителка издава първия си самостоятелен албум”Слънце”. В него са събрани едни от най-хубавите народни песни от македонския и шопския край,обработени с модерен аранжимент. Аранжори в албума са Калоян Бакалов, Борислав Згуровски, Петър Пейков, Анатоли Киров и др. За блестящото изпълнение на песента „Зайди, зайди ясно слънце”, името на Ива Давидова е редом до такива бележити изпълнители като Александър Сариевски, Зафир Хаджиманов и Николина Чакърдъкова, споменато в международнопосещавания сайт Youtube.com. Ива Давидова е завършила Немска езикова гимназия. Владее немски и английски език. В момента е студентка специалност „Психология” в ЮЗУ ”Неофит Рилски”-гр.Благоевград. Като млад и изключително положителен човек, тя има за цел чрез песните си да приобщи младото поколение към българската народна музика, предлагайки съчетание от талант, енергията на младостта и силата на българските традиции. От началото на 2008 г. Ива е част от музикалното семейство на “Ара мюзик”.  

Дами и господа, представям ви Ива Давидова, така както обещах, тя е първият гост на “Лица От Югозапада”

Ива, как се чувстваш?

– Здравей Айс, здравейте и на всички читатели и зрители на Топ Преса и TopPresa.com Чувствам се много добре, благодаря ти за поканата. Тук е мястото да лепнем табелката, обещано и изпълнено.  За звезда само да те помоля тази дума да не я използваме защото аз никого не съм се чувствала такава.   Иначе пея от както се помня, от дете…

Еее, защо всички така казвате?

– На 4 годишна възраст… На прощапулникът ми  съм хванала касетка,  навремето. Мисля, че това е било един доста добър знак, за моето по нататъшно развитие. Първият ми продуцентско-мениджърски договор подписах на 14 годишна възраст. То тогава още нямах и лична карта, и се наложи родителите ми да подпишат договора и така вече почти 15 години.  Вече съм в професионалния музикален бизнес. 10 години работя с “Ара Мюзик” в духа на едно много добро сътрудничество и  много разбирателство. Много труд и много борби, разбира се взаимни.

Абсолютни професионалисти, сега ще ти кажа нещо, което  незнаеш. 1997 година аз съм ходил в “Ара Мюзик” с идеята да подписваме договор, но времената бяха други и шоу бизнеса не беше на такова ниво. Не се стигна до договор, но останахме с едни добри приятелски отношения с г-н Виктор Касъмов и г-н Ненчо Касъмов за което много им благодаря, че сега сме и партньори на “Пирин Фолк”. Я кажи сега коя е твоята първа песен записана в студио и с видео клип?

– ”Огреяло e ясно слънце ”, се казва от там тръгна същност нещо, като псевдоним, който ми се измисли в гилдията: „Слънцето“ на българския фолклор. Това е песен от моя край. Всички знаете, че съм от Перник и с тогавашните ми продуцент, решихме че трябва да стартирам точно с такава песен от моя край. Песента е с един много весел клип. Навремето, както са ги виждали режисьорите нещата и ние като млади творци.  Сега се забавлявам и на видеото и на песента, но ми е един много скъп спомен.

Ти си от Перник, а стана известна с една песен Радомирка, каква е закачката там?

– Няма закачка, всички си мислят, че съм от Радомир, а дори нямам близки и роднини от там. С “Рада, радомирка” ме свързва моето дългогодишно приятелство с автора ѝ, това е Георги Гьолски, който ми е изключително близък приятел  и колега. Той ми я подари, преди 15 години почти в началото на моята кариера.

Гледайте “Лица От Югозапада” в сайта на Топ Преса www.TopPresa.com

Неделя 12 февруари

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене