Българските ученици не умеят да се справят с решаването на проблеми, сочи изследване

писане

България се нареди на непрестижното предпоследно място в международното изследване на PISA, което проверява компетентността на учениците да решават проблеми. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката на пресконференция днес, предаде БГНЕС.

Тестът е проведен в периода април – май 2012 година сред 2122 ученици на 15-годишна възраст от 186 училища в 44 държави, като България заема 43-то място. Задачите са компютърно базирани, а всеки ученик има по 40 минути за тяхното решаване. Те се отнасят за изследване и разбиране на проблеми, представяне и формулиране, планиране и изпълнение и контрол и осмисляне на определени ситуации.

Задачите биват в технологичен (например задача за автомат за билет и метро) и нетехнологичен (трафик между населени места и преценка на най-краткия път) контекст. Някои от тях са от личен и обществен характер – ситуации с развален мобилен телефон или такива, които се отнасят за повече хора.

Българските ученици регистрират най-ниските си резултати по отношение на решаването на проблеми, сравнено с постиженията им по математика, четене и природни науки, които PISA също тества.

„Данните са тревожни и ни карат сериозно да се замислим по отношение на онова, което даваме на учениците като умения за решаване на проблеми”, коментира министърът на образованието Анелия Клисарова.

България има 402 точки при 500 средно за страните от Обединението за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Зад нас е само Колумбия с 399 точки, а челните позиции се заемат от Сингапур, Корея, Япония и Китай.

Очаквано българските ученици попадат най-вече под първо и в първо равнище на резултатите, които организаторите на теста оформят. В последните пето и шесто равнище, където резултатите могат да се считат за отлични, попадат едва 1,6% от родните ученици. Под първо равнище са 33,3% от децата при средно за страните от ОИСР 8,2%.

България е сред страните, в които семейната и социално икономическата среда на учениците има най-сериозно влияние върху резултатите, показват още данните на PISA. Само в Унгария и Словакия средата има по-голяма влияние върху резултатите, обясниха от МОН. Разликата в резултатите на учениците с най-висок и най-нисък социален статус е цели 122 точки при средно за ОИСР 60 точки.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене