Съдят крадец, извършил обир на адвокатска кантора в Благоевград

Районна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Смилен Ц. (на 40 години) за извършено от него престъпление в условията на опасен рецидив по чл. 196, ал. 1 от НК.

На 13.06.2016 г., около 03:50 ч., в гр. Благоевград многократно осъждания Смилен Ц. се покатерил на покрива на една от сградите на ул. Пере Тошев, за да извърши поредна кражба. По този начин той се качил на открита тераса на втория етаж на по-високата съседна сграда, през която стигнал и до тази, принадлежаща на адвокатска кантора. Обвиняемият успял да отвори плъзгащия се прозорец и проникнал вътре. Под едно от бюрата крадецът открил метална каса, която извадил и взел със себе си. Отново през терасата той напуснал адвокатската кантора, обаче при слизане от нея за малко изпуснал металната каса, след което бързо напуснал местопроизшествието.

Под моста на река Благоевградска Бистрица, в района на ресторант „Русалка“, обвиняемият Ц. разбил металната каса и открил в нея570 евро, пистолет марка „Глок-17“, 50 броя патрони, два нотариални акта за собственост на недвижими имоти и Разрешение за съхранение на оръжие и боеприпаси. Той взел парите и огнестрелното оръжие с боеприпасите и се прибрал в дома си. По–късно същия ден Смилен Ц. отишъл до с. Падеш и до стара автобусна спирка в местността „Марчовци“ заровил в земята пистолета и патроните, като предварително ги поставил в найлонова торбичка.

Междувременно шумът от падането на металната каса на улицата бил чут от живущия в съседна кооперация свидетел, който излязъл на терасата, но не успял да определи от какво е предизвикан. Впоследствие на място пристигнали последователно патрули на охранителна фирма „О.“ и патрул на „С.“, във връзка със задействане на датчици от поставени охранителни системи в обекти, охранявани в сградата, които огледали отвън и не установили следи от проникване и си тръгнали.

В 9 сутринта, когато служителката на адвокатската кантора дошла на работа, тя заварила разхвърляно работно помещение, в което всички шкафове и чекмеджета били отворени, за което веднага уведомила органите на МВР.

Местопроизшествието било посетено от дежурна оперативна група при 01 РУ Благоевград, която извършила оглед и било образувано досъдебно производство.

Изготвената по делото оценителна експертиза установява, че размерът на причинените от престъплението имуществени щети възлизат на обща стойност 1999,82 лв.

Предстои насрочване на делото от съда.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене