Снежна луна и синьо-зелена комета ще видим в небето в нощта срещу събота

Снежна Луна, лунно затъмнение и синьо-зелена комета ще осветяват небето в нощта срещу събота. Редките явления може да се наблюдават от родните географски ширини, но само с въоръжено око. Това съобщи пред “Труд” директорът на Националната астрономическа обсерватория “Рожен” д-р Никола Петров.

“Снежна Луна се нарича пълнолуние през февруари. Наименованието идва от САЩ. Това е последната Луна, при която със сигурност има сняг през зимата. Не е свързана с европейски или български традиции, а е старо наименование от Северна Америка. Така че имаме пълнолуние и снежна Луна в едно”, обясни ученият.

В същата вечер ще случи и лунно затъмнение. “Само при пълнолуние, но не при всяко, може да има частично или пълно затъмнение. В случая ще имаме затъмнение, което ще попадне в полусянката на Земята. Човешкото око почти няма забелязва изменение на нейния блясък. Факт е, че може да се вижда от почти цяла Азия, Африка и Европа и двете Америки”, посочи д-р Петров.

По думите му пълно лунно затъмнение настъпва средно на 2 години, което прави слънчевите затъмнение по-чести. “За хора, които искат да направят фотографии или искат да видят с колко може да се намали светеното на Луната по време на това затъмнение, то ще започне в полунощ в нощта срещу събота, в 00.34 ч. Минимално Луната ще намали своя блясък в 02,43 ч. Краят на затъмнението е в 04,53 ч”, уточни директорът на обсерваторията.
Същата вечер, когато и Луната е в пълнолуние, на 10 срещу 11 февруари, синьо-зелената комета 45Р ще е най-близо до Земята, или на около 12 млн. км. До края на месеца още космически явления ще будят интереса на астрономите. На 26 февруари ще има пръстенообразно слънчево затъмнение, но то няма да се вижда от България. “Заслужава си да бъде наблюдавано, но ще е видимо за южните части на Южна Америка, Южна Африка и целия Атлантически океан в южното полукълбо на Земята”, посочи д-р Никола Петров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене