Теодор Ушев дава „някои съвети“ на Спилбърг на обяд за номинираните за „Оскар“

Най-добрите от световната филмова индустрия всяка година се събират в „Бевърли Хилтън“ за традиционен обяд и групова снимка на номинираните за „Оскар“. В понеделник 165 кандидати за най-престижното отличие в седмото изкуство, най-големите звезди на Холивуд и топкинаджии от различни краища на планетата бяха свикани в Лос Анджелис. Сред тях за първи път имаше и един „тъмен балкански субект“, снажен като истински Крали Марко, но с невинна широка усмивка, в която личи чистосърдечната радост от труда и постигнатия успех. Историческото присъстивие е на Теодор Ушев, номиниран в категорията „Късометражна анимация“ за „Сляпата Вайша“ по едноименния разказ на Георги Господинов. Тео беше в компанията на Мел Гибсън, Никол Кидман, Райън Гослинг, Стивън Спилбърг… „Какъв ден само… От дясната си страна виждам Ема Стоун, Мат Деймън, Натали Портман, Октавия Спенсър“, сподели вълнението си художникът аниматор във Фейсбук, цитиран от „Стандарт“.

След като преминат по малката пътека пред фотографите – която не е червена, а черна, баш майсторите се събират в балната зала, където пият шанпанско и се сдружават. Именно там Тео е имал шанса да си поприказва с носителя на „Оскар“ и корифеи Стивън Спилбърг. „Давам му някои съвети… Страхотен разговор с мистър Супер Спилбърг“, написа Ушев под снимката, която документира сюблимния момент. Тео се снима и с номинирания за главна роля Кейси Афлек и Мат Деймън. След това звездите се събират в по-голяма зала за обяд с гурме меню. А за историческата снимка са призовавани един по един под звуците на аплодисментите на своите колеги. Медиите са единодушни, че Виола Дейвис, която е номинирана за поддържаща роля за „Прегради“, е получила най-възторжени аплаузи за деня.

Бурни ръкопляскания са възнаградили и номинираните Виго Мортенсен, Джеф Бриджис, Дензъл Уошингтън, дебютанта Махершала Али. От церемонията са отсъствали Мерил Стрийп, която получи 20-ата си рекордна номинация за „Флорънс“, и иранският режисьор Асгар Фархади, който вече има „Оскар“ за чуждоезичен филм за „Раздяла“. Той е номиниран в същата категория за „Търговският пътник“ (The Salesman), но заяви че няма да присъства на церемонията, въпреки той няма проблеми със стъпването на американска територия.

„Този обяд е традиция и шанс да прекараме един спокоен час в разговори. А общата ни снимка не е просто снимка. Тя е документ, който удостоверява, че сте част от световната история на киното“, каза президентът на Академията Шерил Буун Айзак. Очаквано за всички с оглед на политическото напрежение в страната и миналогодишния спор за липсата на расово разнообразие в номинираните бяха и последвалите й думи. Тя призова за толерантност и борба за свобода на изразяването. „Днес ние празнуваме във ваша чест – в името на вашите труд и постижения, но всеки един от вас знае, че има и празни столове в тази зала, които принудиха артистите на Академията да се превърнат в активисти“, заяви тя. Обръщението й беше насочено към номинираните от Академията творци, които ще пропуснат тазгодишната церемония заради противоречивата забрана на Тръмп. „Ние ставаме на крака в знак на подкрепа за всички артисти по света. Ние се противопоставяме на онези, които биха се опитали да ограничат нашата свобода на изразяване. Всички творци по света сме неразрушимо свързани. Заедно сме по-могъщи от всяка националност или политика. И така, както нашата работа не се спира пред граници, не трябва да позволяваме на границите да спират самите нас“.

Кои са тазгодишните носители на златната статуетка ще разберем на 26 февруари, когато е 89-ата бляскава церемония в „Долби тиътър“ в Холивуд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене