ЕКСКЛУЗИВНО! Ето кои партии се обединиха! Това ли ще е новата власт?

Шест партии влизат в състава на новата коалиция „БСП за България”

От досегашните 12 коалиционни партньори БСП запази само 4 – Комунистическа партия на България на Александър Паунов, „Екогласност“ на Емил Георгиев, Земеделски съюз „Ал. Стамболийски“ на Спас Панчев и „Нова зора“ на Минчо Минчев

БСП е предложила продължаване на партньорството на „Български социалдемократи“ на Георги Анастасов, която трябва да вземе решение дали ще приеме условията на новата коалиция до 11 февруари. Новият партньор в лявата коалиция е Политически клуб „Тракия“, за която лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че е патриотична организация за отстояване и реализиране на българската национална кауза за Тракия, правото на завръщане на тракийските българи, възраждане на българщината и интеграцията в Тракия, запазване и защита на човешките и имуществените права на тракийските бежанци и техните потомци, както и защита на българщината, българите в чужбина и православната вяра.
Нинова обяви, че с промяната на структурата и съдържанието на коалицията се слага край на безпринципните съюзи. По думите ѝ „БСП за България” не е механичен сбор от партии за употреба на власт и за субсидии, а политически съюз от съмишленици, партии които споделят платформата на БСП и имат своите реални последователи. Тя отбеляза, че в миналото в политиката, а и сега, се правят подмолно съюзи само и само да се влезе във властта, но БСП няма да прави такива.

Нинова обясни, че договорът за коалицията е изцяло променен и се залага на принципност и почтеност. По думите ѝ новата коалиция е създадена за всички видове избори в България – парламентарни, президентски, местни и европейски. Тя припомни, че лоша практика досега е била част от коалиционните партньори на местни избори да се явяват самостоятелно, като издигат кандидати срещу тези на БСП и обяви, че е дошъл краят на тази безпринципност. „Това е коалиция за дълъг път, за всички избори и има изричен текст, който гласи, че партия, която се регистрира самостоятелно за участие в избори, се изключва от коалицията”, заяви лидерът на БСП.

Като друга важна промяна в коалиционния договор Корнелия Нинова посочи намаляването на субсидията. По думите ѝ в началото на 44-то Народно събрание БСП ще внесе предложение за намаляване на партийната субсидията. По тази причина в новия коалиционен договор се свиват и субсидиите за коалиционните партньори – от 75% на 50%.

На въпрос дали БСП не рискува с решението си да намали своите партньори Нинова отговори, че не винаги механичният сбор на партии води до по-добър резултат и припомни, че преди месеци е имало дискусия за това дали провала на коалицията с АБВ ще отнеме гласове на президентските избори. „Получи се обратното, защото народът се умори от изкуствените коалиции, които видимо не почиват на общи идеи”, каза Корнелия Нинова.

 

 

 

 

bradva

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене