Ексклузивно! Само в Топ Преса! Югозападният таблоид представя една софиянка, израснала в Благоевград: Манекенката Жана Янева: В България има много измислени конкурси. Хората се объркват. Около тях е пълно с миски и всичко се обезценява

Ралица ВАСИЛЕВА

Жана Янева е роде­на в София, но израст­ва в родното място на майка си Благо­евград. Казва, че е имала много щастли­во детство. Носителка на приза: „Най-красиво тяло на Вселената“, получен на международен конкурс в Турция преди две години. През 2012 г. в Лас Вегас участва в надпреварата за титлата „Мис Вселена“. Там се среща и говори с Доналд Тръмп, който по това време е собственик на конкурса. Днес той вече е президент на Съединените щати. Това определя и първия ни въ­прос.

– Жана, като притежател на марката „Мис Вселена“ Доналд Тръмп е говорил с всички момичета, участни­ци в конкурса. Вие предста­вяхте ли си преди четири години, че стоите на един диван с бъдещия президент на САЩ?

– Не. Дори и не съм си го и поми­сляла. Дото­гава свърз­вах името му с бизнесмена Тръмп, многото му сгради и хотели, с шоубизнеса – предаването “Стажантът” и конкурсите за красота. В предизборната надпревара естествено той беше моят фаворит, въпреки че започ­на зле. Получи много удари под кръста. Битката с Хила­ри беше на живот и смърт. Губеше и крайният резултат ме изненада много приятно. Мисля, че това е добре за Аме­рика и се надявам, ще управлява умно и достойно.

В Лас Вегас Доналд Тръмп се представи на всички участнички и ни благодари, че сме част от неговия конкурс на ге­нералната ни репетиция, която се състоя в деня преди големия финал. Щастлива съм, че бях една от малцината , кои­то успяха да разговарят с него и лично ме поздрави за доброто ми представя­не. Впечатленията ми от него са, че е голям джен­тълмен, много e естест­вен, земен и с чувство за хумор.

– Той ви е казал: „Като дойдеш в Ню Йорк, обади ми се”? Вярно ли е?

– Той ме попита за пръв път ли посещавам САЩ и ме посъветва непременно да посетя Ню Йорк. Защо­то Лас Вегас не е Америка. Каза го по повод на това, че победителката в конкурса , американката Оливия Кул­по ще живее година в Ню Йорк и ще участва в много благотворителни и културни мероприятия, които са съ­средоточени там. Титлата е свързана освен с блясък, с много работа и ангажимен­ти. От своя страна споделих, че посещавам Америка за пръв път и искам да видя и други места освен Лас Вегас. В тази връзка, той ми каза, че ако идвам в Ню Йорк мога да го потър­ся. Но ако ме питате дали имам телефона му? Не, нямам го.

– Красиво дете ли бяхте?

– Мисля, че да. Още от малка обичах да се изявявам: в дет­ската градина, на тържества в учи­лище. Рецитирах, пеех. Винаги бях на сцената. Казваха ми ,че имам артис­тични заложби. Мо­ите амбиции обаче бяха в друга посо­ка. Исках да стана професионална те­нисистка. Като се­стрите Малееви. Това ми бе мечта­та. Да ходя по тур­нири, по света. На пет години баща ми ме заведе на кортовете. Хванах ракетата и започнах да тре­нирам активно. Достигнах до шестнадесета в ранглис­тата на страната за девой­ки до осемнадесет години. Треньорите ми казваха , че имам потенциал, но в спорта никой не може да ти гаран­тира блестящо бъдеще. Там късметът е важен фактор. Имах амбиции да вървя на­горе, играта ми доставяше удоволствие.

– И сте имали всички пред­поставки да станете добър професионалист. Защо не успяхте?

– На ски си счупих ръката и за дълго прекъснах тре­нировките. Оправих ръката, но разтегнах сухожилие, пак спрях, а това в професионал­ния спорт е пагубно. И се на­ложи да спра да се занима­вам активно. Тежко изживях случилото ми се. Трябваше да поема в друга посока. Но късмет. Намери ме той. Слу­чайно.

– Какво се случи?

– Разхождах се с приятелки в центъра на Благоевград. Тогава бях в дванадесети клас на езиковата гимна­зия. Учението ми вървеше, особено английския, нем­ския, хуманитарните науки. Точните не чак толкова . В крайна сметка завърших с отличие. Но преди това как­то казах, разхождахме се със съученички и една жена ме спря. Оказа се организа­торката на конкурса „Мис Благоевград“. Покани ме да участвам. Приятелките ми настояха, да не отказвам. Беше много неочаквано за мен, защото нямах никакъв опит в тази сфера до момен­та, но спечелих. В училище бяха много щастливи. Поз­дравяваха ме. Учителите-съ­що, но се шегуваха: Това, че си станала „Мис Благоев­град“ не значи, че няма да те изпитваме.

– Родителите?

– Баща ми много ме е под­крепял в спорта, но за манекен­ството беше доста про­тив. Разбра, чак когато се прибрах вкъщи с лентата и короната. Поставих гo пред свър­шен факт. Майка ми много се за­радва.

Много съм щаст­лива, че се­мейството ми дойде и ме подкре­пиха, когато участвах на конкурса на Тръмп в Лас Вегас.

– През годините сте били на много конкурси, върхът е този на „Мис Вселена“. Участвате на дефилета в Рим, Париж. Какво стои зад блясъка на модния свят, за който много красавици меч­таят. Какво има зад кулиси­те?

– Много труд, усилия, под­готовка. Преди ревю стре­сът е огромен. Зад подиума почти винаги е голяма сума­тоха. На мен ми е приятно да бъда манекен и не го прие­мам като работа, a по-скоро като хоби. Понякога поди­умът може да е много опа­сен. Няма да забравя в Лас Вегас например момичето преди мен се подхлъзна и падна жестоко. Операторът ми направи жест да мина, все едно нищо не се е случи­ло. Аз едва ли не трябваше да я прескоча. През всич­кото време си мислих: Ами, ако и аз падна? Слава богу още не ми се е случвало.

– Излизате пред огромни зали. Гледат ви хиляди очи. Това не ви ли сковава?

– Не забелязвам никого. Забивам очи в камерата пред мен и това е. Няма про­фесионалист, който да се оглежда. На подиума съм кон с капаци . Там съм да представя дрехата по най-добрия на­чин.

– Какво гледат зри­телите: тоалета или човека?

– На много ревю­та в чужбина малко обезличават мане­кена, не се набляга на личността, хора­та трябва да видят дрехата. Докато при конкурсите е обра­тно. Там се държи на качествата на участ­ника, на излъчване­то, на физическите мерки на това участникът да има харизма и излъчване. Да може да се държи естестве­но пред камера.

– Какво значи „Най-хубаво тяло на Вселената“. На пла­нетата има толкова красиви тела, че едва ли някой може да определи кое е най…

– Така е. Абсолютно. Аз получих титлата преди две години в Турция. Имаше пре­тендентки от цял свят и за мен наградата беше много неочаквана и много се за­радвах защото това бе приз за България.

– И ви казаха, че имате най-хубаво тяло във Вселе­ната.

– Спечелих този приз.

– Как решиха, на базата на какви критерии?

– Бяхме там близо месец. Правихме различни дефи­лета, фотосесии, интервюта. Наблюдаваха ни през цяло­то време. Така е преценило журито. Много е важно тяло­то да е съразмерно и колко­то по-естествено, по-добре според мен.

– Твърдите, че дори Вене­ра Милоска няма да спече­ли, ако е от малка държави­ца като нашата.

– Не твърдя нищо, просто казвам, че политически сил­ните страни се толерират. Русия, Америка винаги са на челните места.

– А Венецуела?

– В Лас Вегас представи­телката на Венецуела дойде с двадесет куфара. Амби­циите й бяха огромни. Там за конкурсите за красота се подготвят от малки моми­ченца, а победителите са на огромна почит. Обратно: В България има много измис­лени конкурси. Хората се объркват. Около тях е пълно с миски и всичко се обезце­нява.

– Красотата е дар Божи, но има ли тя недостатъци??

– По принцип красив ли си, хората те подценяват. Каз­ват: тя разчита на хубостта си. Наложена е максимата, че хубавата жена не е умна, не чете, не учи, не работи. Усещала съм това в универ­ситета. Казват: манекенка и ме подценяват. Искам да до­кажа, че не е така и се спра­вям много добре. Красотата и младостта са до време и смятам, че човек трябва да залага и на други качества. Мисля, че когато е доброна­мерен, позитивен, естествен, усмихнат той и изглежда много по – красив.

– Как поддържате форма­та си?

– Продължавам да играя тенис. Зимата ски и през ос­таналото време особено на­последък много се запалих по бокса. Старая се да ходя поне два пъти седмично, си­гурно така прогонвам агре­сията в мен.

– Защо решихте да учите „Култура и медии”?

– След като прекъснах спорта, бях разколебана. Имах влечение към медии­те, към културата. Нещата, които видях в програмата на университета, ми се сто­риха интересни. Не бих ка­зала обаче, че се виждам като журналистка. Изку­ството ме влече от малка. Моя кръстница е оперната прима Гена Димитрова. Тя беше близка приятелка на баба ми. Заедно ходихме да я гледаме в операта. Дори ме е разпявала. Бях дете. Казваше, че имам данни за певица. Разказваше за пъту­ванията си по света. И днес като видя бонбони „Моцарт“, си спомням за нея. Защото тя винаги ми носеше от тях.

– Сега завършвате магис­тратура по бизнес админи­страция. Какво значи това? Какво ще правите тези две дипломи?

– До момента не ми се е налагало да ги използвам. Моите родители са иконо­мисти. Те искаха да имам бизнес специалност. Но не се виждам като счетоводи­тел на някое предприятие. Това е малко скучно за мен. Засега не ме удовлетворява. Но след време, не се знае. Затова се старая да съвмес­тявам учението с модните си ангажименти. Наблягам на езиците. Владея немски, италиански, английски и сега изучавам още един. Чо­век цял живот трябва да учи и да се развива.

– Мислили ли сте да напус­нете България?

– Много обичам да пъту­вам, но да знам, че ще се върна. Да отида някъде за постоянно, на този етап не си го представям. Привърза­на съм към близките и прия­телите си…

СЕКССИМВОЛ МОДЕЛ ЗА 2017 Г.

Преди няколко дни Жана Янева е обявена за секссим­вол модел за 2017 година. Прибавяме останалите при­зове за красота и задаваме логичния въпрос: Много ли са ухажорите около вас? “Не ми липсва мъжко внимание, но не защото съм модел, а защо­то това е нормално за всяко младо момиче”, отвръща. И добавя, че интуицията много й помага да не греши при из­бора си. Красавицата няма изисквания от типа мъжът да е висок, рус и със сини очи, например. За нея е важно пре­ди всичко доброто отношение към жената. „ Харесвам, кога­то мъжът е джентълмен и има чувство за хумор.

Богатството никога не е било водещ фактор в отно­шенията ми. Ухажвали са ме богати мъже, но това нико­га не е било най-важното за мен. Пари се харчат, пари се изкарват”, казва и добавя: „На човек не му трябва много, за да живее добре”, споделя кра­савицата.

В момента Жана има бли­зо до себе си човек, който отговаря на критериите й, но венчило не е в плановете й. Малка подробност обаче е, че на късмета от новогодишната баница, който й се паднал, пи­шело: „И да бягаш през глава, пада ти се брак сега.“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене