„БСП лява България“ става „БСП за България“, Станишев номинира Нинова за премиер

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев номинира лидерът на БСП Корнелия Нинова за премиер на България при победа на партията. 2017-а ще е година на исторически промени. Това прогнозира Станишев в реч пред 49-ия Конгрес на БСП, цитиран от News.bg.

Какви ще бъдат те зависи от всички нас, подчерта той. Победата на БСП, според него, ще е победа за цяла Европа. Хората искат политици, които да изведат страната.

Станишев поиска победата на президентските избори да прерасне в победа и на предсрочния вот. Хората искат промяна, изтъкна президентът на ПЕС. Според него се вижда кризата на неолибералния модел. Да не се оставят хората зад борда, иска Сергей Станишев. Имаме амбицията да направим по-големи промени, допълни бившият премиер.

За няколко месеца и дори за година трудно може да се ликвидира покварата на ГЕРБ във всички структури, както обясни той. Трябва да се пазим от създаване на свръхочаквания, предупреди лидерът на ПЕС. Трябва да покажем единство. Искаме българите да живеят по-добре, изтъкна Сергей Станишев.

Лявата коалиция да смени името си на „БСП за България“, предложи соцлидерката Корнелия Нинова. Тя представи пред червения конгрес рамките на коалиционната формула за предстоящите избори, пише „24 часа“.

Досегашната структура и състав на коалицията към момента – „БСП лява България“, в която влизат 13 партии, е изчерпала възможностите си за разширяване на електоралното влияние, смята Нинова. Затова било нужно да се направи преоценка на подхода за съставянето й.

В новата политическа обстановка на БСП са необходими партньори, които не само да оформят коалиция, без да имат съществен принос към общия изборен резултат, а да разширяват електоралната подкрепа за левицата. Трябват ни партии с влияние, а не само получатели на субсидии, категорична бе Нинова.

Соцлидерката предупреди, че ще се търсят партньори, които да приемат предизборните платформи на БСП за всички видове избори. И заяви, че ще се работи много и с неправителствени организации, малцинствените общности.

Главната цел пред БСП е убедителното спечелване на предстоящите избори, а подемът вляво след президентските е основата, на която тябва да стъпим и да продъжим напред, категорична бе Нинова.

Спечелването на изборите минавало през консолидация на влиятелните партии и организации в лявото, зеленото, патриотичното, земеделското и кооперативното движение, допълни тя. Но не посочи нито едно име на потенциален партньор.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене