Празникът в теснолинейката за 3 март стана традиция! Стотици отбелязват националния празник заедно за втора поредна година!!

Празнуването на националния ни празник 3 март в единствената българска теснолинейка стана традиция.За втора поредна година ще има празнично пътуване. Това заяви пред Dailypress.bg организаторът Кристиан Ваклинов.

„Акцентът е да напълним влакчето и да докажем, че държим на теснолинейката. Пътуването ще е точно до Якоруда, тъй като градът е малко познат за туристите, а и пътят от Септември до него е достатъчно дълъг и времето, за което го изминаваме ще е достатъчно да се насладим на красивите гледки, които срещаме“, каза Ваклинов.

По думите му, от БДЖ ще осигурят 260 места за желаещите да отпразнуват 3 март в уникалното влакче. До момента поне 500 души проявяват интерес към инициативата.

По време на пътуването ще има и музика.

От читалището в Якоруда са заявили, че ще направят всичко възможно да осигурят програма в града по случай празника.

„Миналата година пуснах тетрадка за отзиви. Много от хората бяха написали, че това трябва да стане традиция и ще стане. На 6 май около 100 души отново се отзоваха на поканата за празнично пътуване. На 4 септември събрахме 360 души в 12 вагона, други чакаха по гарите, за да посрещнат празничния влак“, сподели четвъртокурсникът по специалност „Счетоводство“ в УНСС и допълни, че теснолинейката е национално богатство.

Категоричен е, че всички проблеми се коренят в това, че народът спи и позволяваме да се обезличаваме.

„Теснолинейката е национално богатство и трябва да го опазваме. Не можем да гледаме на всичко в пари и сметки. Казвам го като студент четвърти курс „Счетоводство“, продължава Кристиан.

Тази година по идея на Лиляна Ублева от Пазарджик ще стартира инициатива хората, които имат народни носии да ги облекат. И този път всички, които имат българското знаме може да го вземат и да го носят със себе си по време на пътуването.

Снимки: Иван Вълков, Калин Дацов и Никола Колев

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене