Бивш следовател в гр. Гоце Делчев стана служебен министър на правосъдието!

Изборът на Мария Павлова за правосъден министър беше посрещнат с изненада в юридическите среди. Името на 45-годишната следователка от икономическия отдел на Националната следствена служба не се е появявало в публичното пространство. Тя започва кариерата си в Столичната следствена служба през 1998 г, като работи като следовател в осмо териториално отделение, а след това и в Стопанския отдел.
През 2006 г., с орязването на правомощията на следователите с новия НПК, решава да стане прокурор в Софийската районна прокуратура, където работи във 2-ри отдел „Престъпления срещу собствеността“. Шест години по-късно след конкурс става следовател в Национална следствена служба. През 2016 г. е избрана от Общото събрание на следователите за член на Комисията по атестирането и конкурсите към Прокурорската колегия на ВСС. Съпругът й Александър Павлов е прокурор в Софийската градска прокуратура. Преди това той е бил следовател в София и Гоце Делчев и адвокат.
Още в първия ден на поста си новият правосъден министър ще трябва да набележи стъпки в отговор на препоръките, които ЕК отправя в последния доклад. Те изискват бързи действия и няма как липсата на парламент да оправдае отлагането им. Фактът, че като следовател Павлова се пада подчинена на един от основните обекти на реформата – главния прокурор, вероятно ще бъде причина тя да избягва противопоставяне с него. Последното важи и за евентуалната й намеса в работата на Висшия съдебен съвет.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене